latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:14 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Здравствене књижице и даље се не морају овјеравати

Грађани Републике Српске не морају овјеравати здравствене књижице све док је на снази ванредна ситуација, а Фонд здравственог осигурања у овом периоду финансира услуге здравствене заштите и за неосигуране.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

- Дакле, и даље се примјењује одлука о привременој мјери ФЗО, која је донесена још у марту, а, према којој се и неосигураним грађанима пружају услуге здравствене заштите у јавним здравственим установама о трошку ФЗО, односно Владе Српске -  наглашава се у саопштењу из овог фонда.

Из ФЗО истичу да су, захваљујући овој мјери Фонда и Владе Српске, грађани Српске у периоду пандемије бар растерећени бриге у вези са трошковима лијечења, што није случај у другим земљама, како у региону, тако и у свијету.

- На овај начин Република Српска још једном показује да је социјално одговорна, те да је брига за грађане на првом мјесту -  наводе из ФЗО.

ФЗО је, наглашава се, поново обавијестио и све здравствене установе да од осигураника не треба да траже овјерене књижице, а са намјером да се избјегне стварање гужви у пословницама и тиме спријечи ширење вируса корона у заједници.

- Иако је ФЗО у континуитету информисао грађане о овоме, наводе у ФЗО, и даље се дешава да осигураници долазе у пословнице Фонда само ради овјере књижица, те и овом приликом још једном апелујемо на осигуранике да не треба да овјеравају књижице све док траје ванредна ситуација - истиче су у сопштењу.

Из ФЗО напомињу да то што се не овјеравају књижице и што Фонд финансира здравствену заштиту и за неосигуране грађане, не значи да обвезници не треба да извршавају своје законске обавезе, као што је уплата доприноса за здравствено осигурање.