latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:01 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд ће наставити да гради искрено пријатељство према Пекингу

Србија ће, чувајући своју слободу одлучивања, самосталност и независност, наставити да гради искрено пријатељство према Кини, рекао је предсједник Србије Александар Вучић током сусрета са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и директором Канцеларије Централне комисије за спољне послове Јангом Ђијечијем.
Александар Вучић  (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram)

Он је рекао да се Србија суочила са различитим притисцима и да зна да није увијек лако очувати пријатељство са Кином, посебно јер велике силе не гледају благонаклоно на све већи удио Кине у свјетском БДП-у, али да је до сада успијевала.

- Ми смо мала земља, по величини и броју становника, али која има славну историју, велико срце и која увијек више од свега жели да чува своју самосталност и независност - рекао је Вучић у дијелу састанка отвореном за јавност.

      View this post on Instagram

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da Vas ugostimo u Beogradu i Srbiji. Dobro došli i molimo Vas da se osećate u našoj zemlji kao kod svoje kuće. Želim da Vam se zahvalim na posebnoj poruci koju ste za mene doneli od našeg iskrenog prijatelja, velikog lidera predsednika Si Đinpinga. Naše dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama društvenog života. Srbija će nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo prema NR Kini." Razmena poklona predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i člana Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Janga Điečija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 12, 2020 at 4:28am PDT

Вучић је захвалио на посебној поруци коју му је овај кинески званичник донио од кинеског предсједника Си Ђинпинга, али није хтио да саопштио садржај.

Он је рекао да су Србија и Кина пријатељске земље да и развијају односе у свим сферама друштвеног живота.

Вучић је захвалио Кини, њеном предсједнику и кинеској Комунистичкој партији на подршци територијалном интегритету Србије, њеној независности и самосталности, што је за Србију једна од највиших вриједности коју данас као земља чува.

Упркос вирусу корона, рекао је Вучић, трговинска размјена Србије и Кине расте и за осам мјесеци ове године ће престићи ниво претходне године, што је невјероватно и можда једини случај са неком земљом у свијету.

- Молим вас да Кина размотри даља улагања у Србију, а имаћемо и нове договоре и уговоре око различитих инфраструктурних пројеката на обострано задовољство - рекао је Вучић, те поручио да Србија очекује кинеског предсједника у посјети када прође епидемија вируса корона.

Кинески званичник је потврдио "челично пријатељство" Кине и Србије, те изразио наду да ће и нова влада Србије водити народ ка развојном циљу и просперитету друштва.

Он је додао да узајамне посјете два предсједника уливају јаку покретачку снагу за развој односа двије земље и дају будући правац, те подсјетио на бројне реализоване развојне пројекте.

Ђијечи је рекао да се Кина и Србија подржавају у борби против епидемије вируса корона и тиме дају нови сјај "челичном пријатељству".

Кинески звачник је рекао да је задивљујући успјех достигао привредни раст Србије, стопа раста је међу првим у Европи, а међународни положај и углед Србије је све већи.

Он је рекао да је практична сарадња двије земље обострано корисна, те да Кина придаје велики значај развоју практичне сарадње и охрабрује кинеске компаније да улажу у Србију и послују.