latinica  ћирилица
12/10/2020 |  13:51 | Аутор: СРНА

Позив на уздржавање од провокација и запаљиве реторике

Савјет ЕУ позвао је данас политичке снаге у БиХ да се уздрже од провокација и запаљиве реторике током изборног периода и да се фокусирају на 14 приоритета утврђених у Мишљењу Европске комисије о пријави БиХ за чланство у ЕУ.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Савјет ЕУ је изразио "недвосмислену посвећеност перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље".

- Уз локалне изборе који ће бити одржани 15. новембра 2020. године, Савјет ЕУ поздравља то што ће први пут од 2008. године бити одржани локални избори у Мостару 20. децембра 2020 - пише у усвојеним закључцима.

Савјет ЕУ је подржао наставак Еуфорове операције "Алтеа" у оквиру шире стратегије Уније за БиХ.

- Савјет потврђује спремност ЕУ да настави извршни мандат ове операције као подршку властима у БиХ да одрже безбједно и сигурно окружење под обновљеним одобрењем од УН - наводи се у тексту закључака.

Указано је на изазове које представља пандемија ковид 19 и похваљена је операција "Алтеа" јер је, како је истакнуто, остала потпуно оперативна и наставља да пружа подршку земљи у овим тешким временима.

Савјет ЕУ очекује да ће представити сљедећи Стратешки преглед до средине 2021. године као основу за дискусију о будућим задацима Еуфора и операције "Алтеа" имајући у виду подршку напредовању БиХ у њеном процесу интеграције са ЕУ и безбједносну ситуацију на терену.

У тексту закључака се указује на значај сарадње ове операције са осталим међународним актерима на терену.

Савјет ЕУ је још једном позвао власти у БиХ да, уз подршку међународне заједнице, наставе да улажу напоре за одлагање муниције, оружја и вишкова експлозива, као за деминирање.