latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:44 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

У Бањалуци промовисан приручник за рад медицинских сестара у болницама

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да је Приручник са стандардним оперативним поступцима за медицинске сестре-техничаре на болничком нивоу изузетно важан документ који ће омогућити стандардизацију здравствених услуга у цијелом здравственом систему.
УКЦ Репблике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Репблике СрпскеФото: РТРС

- Кроз ове процедуре омогућавамо да сви који раде на овим пословима имају могућност да примјењују исту праксу без обзира да ли се та здравствена услуга пружа у Универзитетском клиничком центру Републике Српске или у било којој другој болници у Републици Српској - рекао је Шеранић прије почетка презентације приручника.

Он је додао да важност овог приручника није само за оне који раде у пракси, истичући да је изузетна важност овог документа и за све оне који се школују у медицинским школама у Српској или на факултетима који образују кадар дипломираних здравствених техничара.

- Из тог разлога и они већ у току свог школовања имаће могућност да се упознају о свим овим процедурама и праксама. Тако да је ово додатни корак у успостављању квалитетније здравствене заштите у Републици Српској, што нам је свакако дугорочан циљ, али и краткорочан јер на њему радимо сваки дан кроз оно што пружамо у нашим здравственим установама - рекао је Шеранић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да здравствени систем Републике Српске "иде напријед" упркос пандемији вируса корона, наводећи да је доказ за то и издавање приручника у којем су приказане све значајније процедуре које се проводе у здравственим установама Републике Српске.

Он је навео да је Приручник са стандардним оперативним поступцима за медицинске сестре-техничаре на болничком нивоу доказ да се прате свјетски трендови.

- Важност овог приручника је веома велика нарочито у усавршавању млађег сестринског кадра који је веома битан за добро пружање здравствене заштите у Српској - рекао је Ђајић.

Члан групе за израду приручника и помоћник генералног директора УКЦ-а Републике Српске Слађана Врањеш рекла је да је израда овог приручника била дуготрајан и мукотрпан посао.

Она је додала да је приручник настао као резултат рада тима медицинских професионалаца који су се заједно трудили да сестринску професију подигну на виши ниво и да приручник буде "штиво које ће помоћи у учењу новим колегама, али и колегама који су већ у пракси".

Менаџер Пројекта јачања сестринства у БиХ Инес Катић је истакла да овај пројекат већ осам година подржавају релевантне институције у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрихту у јачању сестринске професије.

Она је истакла да је израда овог приручника само једна од активности које подразумијевају израду стандардних оперативних процедура не само на секундарном нивоу, него на свим нивоима здравствене заштите.

Катићева је додала да у наредном периоду слиједи израда приручника стандардних оперативних процедура и на примарном здравственом нивоу.

Она је истакла да пројекат финансира Влада Швајцарске и да је до сада уложено око 16 милиона КМ.

Приручник са стандардним оперативним поступцима за медицинске сестре-техничаре на болничком нивоу, који је израђен у оквиру Пројекта јачања сестринства у БиХ уз подршку Владе Швајцарске, у организацији ресорног министарства представљен је у просторијама Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Приручник, први овакве врсте у Српској, ће омогућити стандардизацију низа услуга медицинских сестара-техничара, која је неопходна за квалитетну и сигурну здравствену услугу, а у њему је објашњено, корак по корак, 56 оперативних поступака које медицинске сестре-техничари најчешће изводе у установама на болничком нивоу здравствене заштите.