latinica  ћирилица
12/10/2020 |  12:34 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Словенија: Погоршава се ситуација, још 169 случајева

У Словенији су у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминуле двије особе, док је још 169 заражено од 1.404 тестиране особе, саопштила је Влада.

Укупан број инфекција од почетка епидемије у Словенији повећан је на 8.832, а од тог броја тренутно је активних 3.444 случајева.

У болницама је 172 заражених, од чега 26 на интензивним одјељењима, док је до сада од посљедица ковида 19 умрло 169 особа, подаци су словеначког Министарства здравља.

- Епидемиолошка ситуација и даље се погоршава, убрзано расте број нових зараза, али су болнице све спремније одговорити на изазов и могу примити више пацијената него раније - рекао је портпарол словеначке Владе Јелко Кацин.

Шеф владиног стручног тима за вирус корона Бојана Беовић рекла је да се ове седмице може очекивати доношење нових мјера за обуздавање епидемије и да Словенија неће моћи да избјегне ни улазак у такозвану црвену зону због пораста броја нових случајева.

Нове мјере, према плану који је недавно прихватила влада, треба да буду уведене када број заразе на 100.000 становника у 14 дана пријеђе 140, а сада је броји већ 165, али уз додатан услов да истовремео у болницама буде више од 250 хоспитализованих дневно, од чега најмање 50 на интензивном лијечењу, што још није случај.

Да би у Словенији била поновно проглашена епидемија, а за ту фазу предвиђена су три "пакета" нових рестрикција и мјера. У задњем пакету предвиђа се и затварање трговачких центара, онлајн настава у школама за све полазнике, па и могућност "затварања" општинских или регионалних граница.