latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:33 ⇒ 16:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Кон: Београд је ушао у трећи талас

Београд је прошле недјеље ушао у треће повећање заражених вирусом корона или почетак трећег таласа и тешко је вјеровати да ће то да се заустави - изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

На питање о евентуалном поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа у случај великог броја заражених, Кон каже да је то непрекидно питање, али да он на њега не зна одговор.

- Ту постоје правне дилеме, не знам да одговорим - рекао је Кон на ТВ Пинк.

Напоменуо је да сада Србија улази у ситуацију када ће све чешће да се помињу рестриктивне мјере, јер се у наредне двије недјеље заиста може очекивати озбиљно повећање, па и проширење овог вируса не само на територији Београда него и на територији цијеле Србије.

Објаснио је да је то оно што их очекује у природном току, а да од спровођења превентивних мјера зависи да ли ће моћи тај природни ток да успоре.

Кон је рекао да ће данас вјероватно имати испод 100 новозаражених, али да је то због тога што се суботом и недјељом мање пацијената јавља на тестирање.

- Прави бројеви ће стићи тек од уторка - каже Кон и наводи да повећање броја заражених зависи од тога да ли се спроводе или не спроводе превентивне мјере које се односе на ношење заштитних маски, држање дистанце и хигијену руку.

Навео је да су у ситуацији гдје почиње да ври у читавој Европи и да се приближавамо зими кад је преношење свих вируса доминантно, а да смо у проблему ако у овом тренутку не разумијемо значај превентивних мјера.

Кон каже да ако улазак вируса у школе буде изненадно врло велики, тада настају и озбиљни проблеми везано за оболијевање наставника, па ће у једном тренутку у новембру можда бити рационалније размишљати и о привременом прекиду рада школа.

Напоменуо је да су у овом тренутку можда битнији ти велики колективи са више хиљада запосених, јер се стиче утисак да се не спроводе мјере, па је важно посебно обатити пажњу на транспорт радника, будући да је то раније био најчешћи начин преноса вируса корона.

Упитан о лијеку ремдесивир, који се користи у борби против ковида 19, а који је од данас доступан пацијентима у Србији, Кон каже да је став инфектолога да се у медијима не прича о ефектима лијечења.

Он је рекао да сада већ долази десети протокол у лијечењу и да се непрекидно усавршава тај сложени начин лијечења који се препоручује.