latinica  ћирилица
12/10/2020 |  11:22 ⇒ 13:03 | Аутор: sputniknews.com

Карабах: Велике борбе на подручју Гадрута

Портпарол предсједника непризнате Републике Нагорно-Карабах Вахрам Погосјан изјавио је да се на подручју града Гадрут настављају борбена дејства великих размјера.

- Концентришући велике снаге у овом правцу, азербејџанске снаге покушавају да заузму град. Армија одбране Карабаха бори се за сваки педаљ земље - рекао је Погосјан.

​Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и дјелимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана. Дипломате је у руску престоницу позвао предсједник Русије Владимир Путин.

Преговори су трајали више од десет сати и завршени су усвајањем споразума. Он садржи четири тачке за рјешавање сукоба. Између осталог, стране су објавиле о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размјене ратних заробљеника и других притворених особа и тијела мртвих.