latinica  ћирилица
12/10/2020 |  10:04 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

За девет мјесеци приходи од индиректних пореза мањи за 10,27 одсто

Приходи од индиректних пореза у БиХ за девет мјесеци износили су 5,327 милијарди КМ и мањи су за 10,27 одсто у односу на исти период претходне године, када су били 5,936 милијарди КМ, рекао је директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Џакула је за Вечерњи лист, издање за БиХ, навео је да је пад прихода знатан, али и очекиван због пандемије вируса корона.

Он је нагласио да се ситуација полако стабилизује, те да је највећи пад прихода од 31,93 одсто био у априлу.

Џакула је нагласио да је за девет мјесеци укупан извоз износио 7.809.942.071 КМ и мањи је за 12,81 одсто, као и да је дошло до пада увоза за 15,81 одсто, што говори да се све земље суочавају са истим проблемима.

Он сматра да се сви нивои власти требају уздржати од ненамјенског трошења буџетских средстава и усмјерити их у развојне пројекте који ће подстицати раст БДП-а и стварати нове вриједности.

Џакула је подсјетио да је у овој години УИО одобрена 4.200.000 КМ за изградњу и опремање граничног прелаза Дољани и у току је израда техничке документације и припреме за избор пројектанта.

Према његовим ријечима, у овој години одобрено је 4.200.000 КМ за изградњу прелаза Осоје, а у буџету за ову годину затражиће средства за изградњу објеката у ваздушној луци у Бањалуци, изградњу граничног прелаза Клобук-Зупци и граничног прелаза Увац, те реконструкцију и доградњу граничних прелаза Чепикуће и Брод.

- Тренутно УИО ради на изградњи граничних прелаза Братунац и Свилај, завршава се царински архив у Мостару, као и зграда регионалног центра у Тузли - рекао је он.