latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:55 | Аутор: Вечерње новости

Црна Гора: Затворене неке школе, могуће ригорозније мјере

Ширење заразе изазване ковидом 19 у Црној Гори не јењава. Ова држава је и даље црни рекордер по броју обољелих на 100.000 становника, а свакодневно се биљежи троцифрен број новоих случајева.

Док се у неким општинама мјере за спречавање ширења инфекције ублажавају, у другим се пооштравају. У Никшићу и Пљевљима школе су затворене само недјељу дана од почетка школске године, а ригорозније мјере већ се најављују у још неколико градова.

На 100.000 становника регистровано је 637 обољелих. У општинама гдје је посљедњих недјеља била најтежа ситуација, Никшићу, Беранама, Рожајама и Андријевици, Национално координационо тијело за заразне болести од данас ублажава мјере, оштрије мјере ступају на снагу у Улцињу, Жабљаку и Пљевљима. До промјене је дошло и у појединим црногорским школама, па ће сви ђаци из Никшића и Пљеваља од данас наставу пратити од куће. Управа Цетињске богословије од јуче је прешла на онлајн наставу, док је у интернату на снази режим карантина. Из Владе су казали да је најнеповољнија ситуација у општинама Жабљак, Пљевља, Улцињ, Подгорица, Будва и Даниловград. За очекивати је да се и у овим општинама током сљедећег викенда уведу рестриктивније мјере.

У Никшићу и Пљевљима укинута је забрана изласка послије 22 часа, док угоститељски објекти остају затворени, а остаје на снази забрана окупљања у објектима становања.

- У Беранама, Рожајама, Андријевици, Улцињу и на Жабљаку ограничен је рад угоститељских објеката до 22 час, а за столом могу да седе највише двије особе. Такође, обавезно је стриктно поштовање размака од најмање метар када људи сједе за столом и у ситуацијама када су леђима окренути једни другима - наводи се у саопштењу.

Укупан број случајева у Црној Гори од почетка године је 13.641, док је тренутно чак 4.014 активних случајева инфекције и то у Подгорици 1.373, Никшићу 588, Бијелом Пољу 338, Беранама 306 и Пљевљима 283 случаја. Од појаве првог случаја ковида 19 у Црној Гори преминуло је скоро 200 пацијената.