latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:42 ⇒ 12:02 | Аутор: Б92

Ђоковић анализирао кључне моменте финала

Новак Ђоковић је послије пораза у финалу Ролан Гароса анализирао своју игру и игру противника.

Надал је побједом над Новаком Ђоковићем од 3-0 у сетовима освојио 13. титулу на Ролан Гаросу.

Рафа је изненадио не само гледаоце и љубитеље тениса, већ и самог Новака.

- Вјероватно бих себи могао да замјерим то што нисам конструисао поене стрпљивије. Нисам тражио неки ритам превише, него сам 'сјецкао' игру и трудио се да му не дајем наизглед исте лопте, исте поене, да га не убацим у ритам, али изненадио ме је позицијом на терену. Када одигра тај слајс или високу лопту, увијек се добро позиционира, и колико год ја добро ударио, он је врати и супер се припреми за наредни ударац гдје крене да доминира поеном. Било је јако тешко пробити га, готово немогуће. У трећем сам некако пронашао свој ритам, смањио количину грешака и то је резултирало бољом позицијом на резултатској табли. Међутим, све вријеме је он некако држао конце у рукама, чак и када сам водио у трећем сету своје гемове сам добијао тешко, на једвите јаде. Просто, био је много боји играч данас - изјавио је Ђоковић послије меча.

Дроп-шот је поново учестало "радио", а генерално није био прави избор.

- Нисам 'радио' баш најбоље данас. Он је углавном освајао поене када је дроп-шот игра. Нисам их играо баш толико, покушавао сам да мијењам тактику, али није много тога радило. Хтио сам да му разбијем ритам, али он је био спреман. Играо је све ударце које је требало да игра. Ово је један од оних дана када само можете противнику да честитате и то је све".

Један новинар је истакао да су му можда дроп-шотови и пореметили остале ударце.

- Размишљао сам да ће услови више одговарати мени и добро сам се осјећао кроз цијели турнир, играо сам добар тенис, имао сам доста самопоуздања. Али, Рафа је свима доказао супротно. Тактички да, вјероватно сам превише журио и покушавао да скраћујем поене, гађам винере. Вјероватно нисам довољно добро градио поене и то је утицало на резултат. Али, на то је утицао и он. Враћао је све лоптице. Своје бекхенде и форхенде када бих овако погађао било би винер 9/10 пута против свих осталих играча, али не против њега, поготово у овим условима. Морао сам нешто да урадим, али нисам пронашао рјешење - објаснио је Ђоковић.

Истакао је Србин и да је играо стопроцентно здрав, односно да није имао никакве физичке проблеме.

- Био сам добро. Све је било супер, био сам спреман за овај меч. Једноставно, надигран сам. Побиједио ме је момак који је данас био савршен, поготово у прва два сета. То је све што ту може да се кажем. Нема никаквог другог оправдања, он је једноставно био бољи. Побједа у три сета... Да, ово је финале гренд слема, али то је Рафа на шљаци који је играо тако како је игра. Тешко му је узети и сет. Мислим да је у трећем сету постојала шанса, али је нисам искористио - додао је српски тенисер.