latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о полугодишњем извршењу буџета

Савјет министара усвојио је данас извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за прву половину 2020, у којем се наводи да су остварени приходи, финансирање и примици износили 472.096.710 КМ и већи су за три одсто у односу на планиране.

Расходи и издаци буџета институција БиХ у првих шест мјесеци ове године износили су 417.802.335 КМ или 91 одсто у односу на половину средстава буџета за 2019. годину без намјенских средстава, односно 59 одсто у односу на кориговани буџет, који укључује додата намјенска средства, саопштено је из Савјета министра.

Из Савјета министара подсјећају да су и у првом полугодишту 2020. године, као и у истом периоду претходне године, институције БиХ финансиране на основу одлука о привременом финансирању, јер није био усвојен буџет, те је буџетским корисницима на располагању била половина средстава планираних у буџетској 2019. години.

Плате и накнаде трошкова запослених у институцијама БиХ остале су на нивоу из 2012. године.

Истовремено су у овом периоду смањени укупни материјални трошкови за око 9,9 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

Највише су смањени путни трошкови, и то за око 3,9 милиона КМ или 54 одсто у односу на исти период претходне године.

Смањени су и трошкови набавке материјала за око 1,3 милиона КМ или 13 одсто, као и издаци за текуће одржавање за око један милион КМ или 17 одсто у односу на прво полугодиште 2019. године.

Истовремено су смањени издаци за услуге превоза и горива за око 0,7 милиона КМ, те трошкови за телефонске и поштанске услуге за око 0,3 милиона КМ у односу на исти период претходне године.

У првом полугодишту ове године повећани су издаци осигурања и банкарских услуга за око 13 одсто у односу на исти период претходне године.

Све доспјеле обавезе по основу спољног дуга измирене су благовремено у укупном износу 360,39 милиона КМ, од чега се на отплату главнице односи 293,18 милиона КМ, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 67,21 милиона КМ.

Извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за прву половину ове године, Министарство финансија и трезора доставиће Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ.

Савјет министара усвојио је на данашњој сједници и информацију о фискалној одрживости за БиХ, коју је припремила Дирекција за економско планирање, а у којој се наводи да ниво јавног дуга у БиХ износи 33,4 одсто БДП-а, што значи да је одржив, а самим тим и јавне финансије.

Дефицити већи од два одсто БДП-а који су били присутни до 2014. године замијењени су суфицитима посљедњих година, те је и са овог становишта фискална политика БиХ одржива.

Остварени суфицит и одржив ниво јавног дуга довели су до још једног повољног показатеља одрживости, а то су смањене потребе за финансирањем.

У наредном периоду, од 2020. године, за БиХ, као и за све свјетске економије, слиједе изазови, с обзиром на пад економске активности, смањење у наплати прихода и повећање расхода усљед пандемије ковида 19.

Савјет министара усвојио је и информацију Дирекције за економско планирање о кретању макроекономских показатеља за јануар-јун 2020. године у БиХ, у којој се каже да је дошло до слабљења економске активности.

У информацији се наводи да је у првој половини 2020. године у БиХ забиљежен пад индустријске производње за 9,1 одсто, при чему је пад извозно оријентисане прерађивачке индустрије износио 13 одсто.

То је, у комбинацији са ефектом изузетно ослабљене извозне тражње усљед тоталног локдауна због епидемије вируса корона, довело до пада укупне спољнотрговинске робне размјене за око једну петину, при чему су стопе пада извоза и увоза биле 15,1 одсто, односно 18 одсто.

Пад броја запослених и плата, смањен прилив дознака из иностранства, као и пад промета у оквиру малопродаје за 7,4 одсто, те увоза робе широке потрошње од око 15 одсто недвосмислено указују на драстичан пад приватне потрошње у БиХ у другом кварталу 2020. године.

Приходи по основу ПДВ-а у овом периоду мањи су за 17,8 одсто, што недвосмислено указује на пад приватне потрошње у структури БДП-а.

БиХ би у другом кварталу 2020. године могла забиљежити значајан пад БДП-а, чак вишу стопу пада у односу на глобалну финансијску кризу из 2009.

Новонастале околности усљед епидемије вируса корона захтијевале су појачан ангажман институција у БиХ кроз повећање издатака за заштиту јавног здравства и санирање економских посљедица кризе, што ће несумњиво довести до повећања јавних расхода и јавне потрошње.

Такође, извјесно је да ће инвестиције забиљежити пад, с обзиром на присутну неизвјесност на тржишту, лимитиране изворе финансирања и песимистична очекивања када је ријеч о перспективама на домаћем и извозним тржиштима.