latinica  ћирилица
01/10/2020 |  16:04 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Кошарац у Палама: У наредних 15 дана разговор са ЕБРД-ом о изградњи топлане

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће у наредних 15 дана организовати састанак представника Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и руководства општине Пале како би се пронашао начин за финансирање изградње топлане по еколошким стандардима у овој локалној заједници.
Пале: Тегелтија и Кошарац - Фото: РТРС
Пале: Тегелтија и КошарацФото: РТРС

Он је рекао да министарство има уставну обавезу да врши комуникацију са међународним финансијским институцијама, те да је на захтјев предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије прихватио обавезу да у наредних 15 дана организујем састанак представника ЕБРД-а и начелника општине Пале Бошка Југовића како би се видјело на који начин се може имплементирати пројекат изградње топлане.

Након састанка, који су заједно он и Тегелтија имали са начелником општине Пале, те обиласка Ски центра "Равна планина", Кошарац је истакао да ова локална заједница већ пет година нема топлану, а њени грађани адекватно гријање, захваљујући претходној структури власти.

- Претходна структура власти на Палама је била неодговорна, јер је нова топлана пројекат који је прошао комплетну процедуру, и институција Републике Српске и БиХ, али и надлежних међународних финансијских организација, али је нажалост, тадашње руководство општине одустало од њега - истакао је Кошарац.

Он је рекао да ће на састанку са представницима ЕБРД-а тражити да се разговара о студији изводљивости изградње топлане, а затим и да се види на који начин да се финансира овај пројекат.

- Можемо то урадити. Ствар је концепта који треба да заговара начелник општине, да ли ће то бити јавно-приватно партнерство или власништво локалне заједнице - сматра Кошарац.

Он је изразио жаљење што Пале нису имале разумијевање Савјета министара у претходном мандату, односно што су, како је рекао, врата Савјета министара у претходном мандату била затворена за ову локалну заједницу.

- Данашњу посјету сматрам активним приступом предсједавајућег и Савјета министара у цјелини - рекао је Кошарац, те додао да се на Палама треба радити и да постоје врло јасни пројекти који указују на потребу становништва ове општине.

Он је нагласио да се не могу потребе становништва Пала игнорисати, као и да је опредјељење и Министарства и Савјета министара да се овој локалној заједници помогне у имплементацији инфраструктурних пројеката.

Говорећи о Палама као туристичком мјесту, Кошарац је нагласио да оно даје снажан допринос развоју Јахорине.

- Пале имају своје туристичке капацитете као што је Ски центар Равна планина. Иако је у развојном плану и програму, те визији начелника повезивање Пала са Јахорином, намеће се отворено питање како и на који начин ријешити питање гондоле која би их повезивала - рекао је Кошарац.

Он је рекао да ће и о томе бити разговарано са представницима ЕБРД-а, те изразио увјерење да ће се за то питање наћи адекватно рјешење, јер је ова финансијска инсституција у претходним разговорима показала спремност да подржи јавно-приватно партнерство када је у питању изградња гондола према Јахорини.