latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:59 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Могу се очекивати нови инциденти у камповима без контроле

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је добро што у најновијем сукобу миграната на подручју Бихаћа није страдао нико од грађана БиХ, али да се овакви инциденти могу и убудуће очекивати уколико буде дозвољавано да се на појединим подручјима формирају импровизовани кампови, без икакве контроле.
Зоран Тегелтија -
Зоран Тегелтија

Изразивши жаљење што су два мигранта смртно страдала у том сукобу, Тегелгија је рекао новинарима на Палама да се ради о сукобу миграната из Пакистана и Авганистана, двије сусједне земље које су далеко од БиХ и у којима није ратно стање, због чега та лица не испуњавају услове да у БиХ имају третман миграната.

Према његовим ријечима, Савјет министара је и на данашњој сједници разматрао редовни мјесечни извјештај о мигрантској кризи, овај пут за јуни, након чега се та информација доставља Предсједништву БиХ.

Објашњавајући да извјештај садржи статистичке податке о евидентираним мигрантима, из којих земаља долазе и колико их је прошло кроз БиХ, Тегелтија је рекао да ти подаци не морају бити 100 одсто тачни, јер увијек постоје неке процјене.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да БиХ ради оно што је у њеној надлежности и да Гранична полиција покушава да смањи улазак миграната у БиХ.

- Мислим да на мигрантској кризи и рјешавању унутрашњих проблема кад уђу мигранти морају много више радити полицијске службе које су задужене за одржавање реда и мира у тим срединама, разумијевајући да је у неким кантонима заиста тешка ситуација - закључио је Тегелтија.

У сукобу миграната у Бихаћу убијена су два лица, потврђено је раније из МУП-а Унско-санског кантона.