latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:48 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Градске баште: Јединствени пројекат урбане пољопривреде (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелник Игор Радојичић, обишао је данас "Градске баште", јединствени пројекат урбане пољопривреде који спроводи група ентузијаста, производећи органско поврће за властите потребе.
Бањалука: Градске  баште - Фото: СРНА
Бањалука: Градске баштеФото: СРНА

Захваљујући овој баштованској заједници, запуштена парцела на Раковачким барама данас је плодна ораница на којим суграђани на 56 парцела производе органски узгојено поврће.

Град је прије двије године додијелио земљиште у Раковачким барама за реализацију овог пројекта.

Од ове године на располагању су и додатне површине, с обзиром на повећани интерес грађана.

- Циљ пројекта је да од грађана створимо људе који ће сопственим радом да произведу храну , сјеме и да добију свој производ -истакао је координатор пројекта "Градске баште" Горан Пивашевић.



Милка Тамамовић, предсједница Удружења "Градске баште" Бањалука рекла је да ово удружење промовише методе биоузгоја, гајење старих и ријетких сорти.

- Наш циљ је да мијењамо свијет око нас, да се што више приближавамо природи, да једноставно те промјене носимо у средину, ми који нешто знамо покушавамо да обучимо друге - рекла је Тамамовићева.

У припреми је и пројекат који ће омогућити пољопривредну некомерцијалну производњу које би користила лица са инвалидитетом.

- Сљедећи посао у који ћемо ући јесте да се за лица са инвалидитетом такође на одређеној локацији одреди пољопривредно земљиште за пољопривредну производњу која није комерцијална, а гдје се лица са инвалидитетом могу ангажовати. Локацију ће Скупштина града да разматра у уторак на ванредној сједници Скупштине града Бањалука - изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Тренутно, од десет дунума искориштено је око пет, са 56 парцела и 50 активних чланова. Пројектом је предвиђено да буде 80 чланова - навео је Пивашевић.

Из "Градских башти" позивају заинтересоване да учествују у овом пројекту.