latinica  ћирилица
01/10/2020 |  14:26 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

ЕУ осудила премјештање миграната из Бире

ЕУ је осудила акције које су предузеле власти Унско-санског кантона, присилно премјештајући избјеглице и мигранте из привременог прихватног центра Бира у Бихаћу у објекат за хитни смјештај у Липи, чији капацитети су већ попуњени.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ у Сарајеву саопштено је да су, као резултат тога, стотине особа остављене у тешким временским условима без склоништа и приступа основној помоћи.

- Овакве неодговорне радње угрожавају животе - наводе из Делегације ЕУ.

У саопштењу се додаје да такве једностране акције појачавају хуманитарну кризу на терену, угрожавају мјере заштите од пандемије ковида 19 и озбиљно погоршавају цјелокупну безбједносну ситуацију.

- Ове радње су у супротности са домаћим законодавством и овлаштењима надлежних институција БиХ. Изазивају веома озбиљну забринутост у вези с непоштивањем владавине права и људских права - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је ЕУ непрестано и јасно давала до знања да је објекат за хитни смјештај у Липи само привремена мјера у одговору на ковид 19 и да не испуњава основне захтјеве потребне за смјештај избјеглица и миграната у тренутним временским условима или током зиме.

Савјет министара, како се наводи, никада није одредио објекат у Липи као прихватни центар.

- ЕУ очекује да надлежно Министарство безбједности у Савјету министара хитно предузме све потребне мјере на спречавању развоја хуманитарне кризе, осигуравању смјештаја свим особама у потреби, укључујући малољетнике без пратње, омогућавању хуманитарне помоћи и заустављању даљих деложација - истиче се у саопштењу.

ЕУ такође очекује да се прописно истраже кршења закона и да се поштује владавина права.

Уз напомену да је ЕУ пружила значајну подршку БиХ у управљању миграцијама и азилом, из Делегације ЕУ позивају власти БиХ да дјелују у складу са својим обавезама.

- ЕУ ће и даље стајати уз све грађане БиХ у суочавању са изазовном ситуацијом, која се погоршала због недавно предузетих акција власти - додаје се у саопштењу.