latinica  ћирилица
01/10/2020 |  13:13 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Акција "Идентитет": Хапшења због злоупотребе личних података

У акцији МУП-а Српске под називом "Идентитет" ухапшено је пет лица због неовлаштеног кориштења личних података других лица.

Акцију су провели полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криманалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у сарадњи са полицијским управама Приједор, Добој, Источно Сарајево, Фоча и Бијељина.

У саопштењу МУП-а наводи се да су слободе лишени Н.М. и С.Т. из Приједора, Н.Л. из Добоја, Д.П. из Бијељине и А.Р. из Хан Пијеска због постојања основа сумње са су починили кривично дјело неовлаштено кориштење личних података. Против њих биће поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Додаје се да су у оквиру акције извршени претреси локација које користе ова лица, те да је пронађено и одузето више предмета који ће бити предмет даљег кривичног поступка.

- Лица се сумњиче да су супротно условима одређеним законом, без сагласности грађана прибављали, обрађивали, саопштавали, дијелили и користили личне податке грађана, након чега су ти подаци злоупотребљавани на разним платформама за клађење. Након тога, фотографије личних података (личних карата, путних исправа, привремених личних карата итд.) продаване су трећим лицима, гдје је на тај начин оштећено више стотина лица из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта - наводи се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да буду опрезни приликом давања личних података и да их не дијеле, односно да не шаљу фотографије личних података (личних карата, путних исправа, возачких дозвола), како не би дошло до њихове злоупотребе.