latinica  ћирилица
01/10/2020 |  12:03 | Аутор: СРНА

Бијељина: Уручено 19 одликовања борцима ВРС (ФОТО)

Медаље заслуга за народ породицама 18 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Бијељине, Брчког, Пелагићева, Угљевика и Лопара и једном преживјелом борцу данас су у Бијељини уручили изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и бијељински градоначелник Мићо Мићић.
Бијељина - одликовања - Фото: РТРС
Бијељина - одликовањаФото: РТРС

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске одликовани су постхумно Живан Лалић, Војислав Шаренац, Митар Суботић, Милинко Копривица, Жико Јовић и Предраг Милутиновић из Бијељине, Стојан Шаркановић из Пелагићева, Славко Ђокић и Саво Ђокић из Угљевика, као и Драган Ђокић, Будимир Станојевић, Миодраг Симић и Мијаљо Тешић из Лопара, као и Радивоје Максимовић из Лопара, борац прве категорије и ратни војни инвалид.

Одликовани борци ВРС са подручја Брчко дистрикта су Драган Ђурић, Миладин Мркоњић, Милорад Спасојевић, Жељко Шаренац и Мирко Николић.

У обраћању породицама погинулих и одликованих бораца, Жупљанин је рекао да је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске, ове године постхумно одликовала 282 погинула борца Медаљом заслуга за народ.

- Овим чином, Република Српска још једном показује да никада не смијемо заборавити оне који су у њене темеље уградили своје животе, а будуће генерације треба да памте да је Република Српска оно око чега се нико не смије и не може погађати - рекао је Жупљанин.

Бијељина - одликовања (Фото: РТРС)

Он је поручио да животи на којима је изграђена Република Српска нису за продају и ни за какве тензије и да херојство у стварању Републике Српске и њеном очувању треба трајно сачувати од заборава.

- Насртаји на Републику Српску и српски народ не престају ни деценијама послије протеклог рата, они су данас само много перфиднији, донекле су и много дрскији, и ми морамо сваког дана и са сваког мјеста поручивати онима који не желе Републику Српску на овим просторима да је цијена која је за њу дата превелика и да никада не смијемо пристати на било шта мање од Републике Српске каква је данас и какву је српски народ жели у будућности - истакао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, до сада је одликовано 2.145 погинулих бораца ВРС, а намјера је власти на свим нивоима да се у што краћем року Медаљом заслуга за народ одликују сви погинули и нестали борци у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Бијељине Мићић истакао је да сви нивои власти треба да наставе бригу о породицама погинулих бораца које не смију бити забирављене, али и о ратним војним инвалидима и другим борачким категоријама, у знак захвалности за стварање Републике Српске.

Одликовања су породицама уручена у сједишту Градске управе Бијељина.