latinica  ћирилица
01/10/2020 |  09:14 ⇒ 09:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић поново провоцира, оптужио СПЦ за "великосрпски национализам"

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је у сриједу увече да је Српска православна црква "перјаница великосрпског национализма" и да заједно са, како је казао, националистичком опозицијом хоће да "посрби" Црну Гору.

- СПЦ је у континуитету покушавала да потре државни и национални и културни идентитет Црне Горе, да би заправо посрбила Црну Гору, желећи себе да представи старијом од Црне Горе и заслужном за настанак Црне Горе - оцијенио је синоћ Ђукановић у емисији Пресинг на Н1.

Упитан зашто свештеници Српске православне цркве посредују у формирању нове владе, предсједник Црне Горе је одговорио: "Због тога што је основна идеја те политике идеја посрбљавања Црне Горе".

Према његовим ријечима, од времена обнове црногорске независности, Демократска партија социјалиста инсистира на новом систему вриједности, на грађанској држави Црној Гори упркос, како је рекао, честим покушајима "просрпске опозиције" да уставно преформулише Црну Гору.

- Као што знате, у уставу је записано да је Црна Гора грађанска, а просрпска опозиција је тражила да се Црна Гора дефинише као држава српског и црногорског народа. Поред тога, инсистирамо на мултиетничкој демократији, однос према мањинама те националистичке опозиције - знате. Имали сте прилике да неке од тих слика видите у првим данима након избора - рекао је Ђукановић.

Додао је да "насупрот томе националистичка опозиција у континуитету, а посебно у предизборној кампањи потпомогнута Српском православном црквом је жељела да Црну Гору одврати од тих вриједности".

Та политика, каже, упорно инсистира да је Црна Гора српска држава која би морала бити у оквиру стратешких, безбједносних и спољнополитичких интереса Русије. Та политика је, како додаје, у својој реторици и током кампање инситирала да је НАТО "четврти рајх", да је европска цивилизација - цивилизација трулих вриједности и да због тога Црна Гора гријеши када инсистира на остваривању чланства у Европској унији.

- Јасно је потпуно да је ударна песница такве политике у име великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану била Српска православна црква и отуда је логичан одговор на питање: свештеници СПЦ су дјеловали и даље дјелују у складу с тим националистичким интересима и интересима за идентитетско потирање Црне Горе - сматра Ђукановић.

Он тврди и да је присутан покушај рехабилитације великодржавних пројеката на простору западног Балкана, од којих је "иницијални пројекат Велике Србије". Каже да та идеја има подршку не само националистичких кругова из Београда.

О наводним пословним везама с предсједником Србије Александром Вучићем, Ђукановић каже да никада никакве пословне и било какве интересе, мимо јавних интереса из позиције премијера Црне Горе или предсједника Црне Горе није имао и нема, нити са предсједником Вучићем, ни са било којим другим државником са којим се сретао.