latinica  ћирилица
30/09/2020 |  07:53 ⇒ 22:40 | Аутор: Агенције

Одбијен приједлог за мировне преговоре (ФОТО/ВИДЕО)

Јерменија и Азербејџан оптужују једна другу за отварање ватре и одбацују иницијативу за директне разговоре, иако њихов сукоб око Нагорно-Карабаха пријети да прерасте у рат.
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna) -
Нагорно-Карабах (фото:Voice of Vienna)

Обје земље пријавиле су да је отворена ватра са друге стране границе западно од покрајине.

Аналитичари наводе да инциденти указују на могућност даље ескалације сукоба упркос апелима Русије, САД и других земаља да се ватра обустави.

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев одбацио је било какву могућност разговора. Јерменски премијер Никол Пашињан, такође је навео да разговори не могу бити одржани док трају сукоби.

21.17 - Министар одбране региона Нагорно-Карабах саопштио је да су у данашњим борбама двије стране 23 особе изгубиле живот, преноси Ројтерс.

19.27 - Москва је забринута саопштењима о пребацивању милитаната илегалних оружаних група у зону сукоба Нагорно-Карабаха, наводи се у коментару Одјељења за информације и штампу Министарства иностраних послова Русије.

Како се наводи, према пристиглим информацијама милитанти илегалних оружаних група, између осталог из Сирије и Либије, пребацују се у зону сукоба Нагорно-Карабаха како би непосредно учествовали у борбеним дејствима.

- Дубоко смо забринути због тих процеса, који воде не само ка још већој ескалацији напетости у зони конфликта, већ стварају и дугорочне претње безбједности свих земаља у региону - наведено је у саопштењу.

С тим у вези, званична Москва је позвала руководство водећих сила да предузму ефикасне мјере како би спријечили коришћење страних терориста и плаћеника у сукобу, као и мјере за њихово моментално повлачење из региона.

18.54 - Амбасадор Азербејџана у Русији Полад Булбулоглу демантовао је наводе Јерменије да је Баку препустио Турској управљање ваздушним операцијама у Нагорно-Карабаху рекавши да за тако нечим нема никакве потребе.

- Турски војни авиони Ф-16 не учествују у бробеним дејствима у Нагорно-Карабаху - поновио је он.

Говорећи о самом конфликту у Нагорно-Карбаху, Булбулоглу је рекао да званични Баку никада није инсистирао на томе да се Јермени протјерају из те територије.

18.52 - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са шефовима дипломатије Јерменије и Азербејџана Зограбом Мнацакањаном и Џејхуном Бајрамовим и том приликом поручио да је потребно да се моментално обуставе сва борбена дејства у Нагорно-Карабаху.

17.49 - Азербејџан је предао ваздушну контролу над операцијом у Нагорно-Карабаху турским ваздухопловним снагама, изјавио је портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан.

Према његовим ријечима, летовима турске и азербејџанске авијације руководи авион Е7-Т турског ратног ваздухопловства, који представља ваздушни командни пункт.

15.35 - Азербејџанско Министарство одбране оптужило је Јерменију за употребу тактичког ракетног система "Точка-У" у борбама на линији разграничења у Нагорно-Карабаху.

- Прије извјесног времена, јерменске оружане снаге употријебиле су тактички ракетни систем "Точка-У". Због неподесности и слабог квалитета војне технике непријатеља, три испаљене ракете нису експлодирале - рекао је портпарол азербејџанског војног ресора.

Подсјећања ради, ракетни систем "Точка-У" може да уништи велики број копнених циљева на даљинима и до 120 километара, док тежина ракете може да износи чак 2.000 килограма.

14.52 - Азербејџан ће наставити војну операцију у Нагорно-Карабаху све док се јерменске снаге потпуно не повуку из те области, саопштило је азербејџанско Министарство спољних послова на специјалном засједању Сталног савјета ОЕБС-а.

14.24 - Њемачка позвала Русију и Турску да искористе утицај за рјешавање сукоба у Карабаху

Њемачка позива Русију и Турску да искористе свој "специјални" утицај у Закавказју ради дугорочног рејшења сукоба између Јерменије и Азербејџана, изјавио је савезни министар спољних послова Михаел Рот.

14.11 - Војска Карабаха: Уништена војна техника азербејџанских снага

Министарство одбране Јерменије објавило је нови снимак напада војске Нагорно-Карабаха и ликвидирања утврђења, војске и војне технике азербејџанских оружаних снага.

13.45 - Најмање троје цивила погинуло је у граду Мартакерт у области Нагорно-Карабах усљед напада азербејџанске војске на то подручје, јавила је јерменска агенција "Арменпрес".

13.20 - Баку објавио снимак уништавања артиљеријске системе јерменске војске

Јединице Оружаних снага Азербејџана уништиле су артиљеријске системе јерменске војске, које су гађале азербејџанске положаје, саопштила је прес-служба азербејџанског Министарства одбране.

13.02 - Амбасадор Азербејџана у Москви Полад Булбулоглу упозорио је да би јерменско признање независности Нагорно-Карабаха представљало "спаљивање свих мостова".

- Реакција ће бити крајње негативна - рекао је он.

12.56 - Москва позива Баку и Јереван на прекид ватре, а све земље у региону на суздржаност, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, истакавши да "не треба доливати уље на ватру".

- Наша војска веома пажљиво прати развој ситуације на линији додира, гдје се настављају борбена дејства. Све информације се пажљиво анализирају. Такође пажљиво пратимо све изјаве које дају међународни лидери, изјаве које се дају и на највишем и високом нивоу из различитих земаља свијета - рекао је Песков.

11.51 - Баку располаже информацијама да су два јерменска авиона Су-25 ударила у планину и експлодирала.

- Саопштења да је авион Ф-16, који припада Ваздухопловним снагама Турске, оборио јерменски авион Су-25, су апсурдна и ријеч је о још једној дезинформацији Јерменије. Према информацијама којима располаже азербејџанска страна, 29. септембра су на територији Јерменије полетјела два авиона Су-25. Оба авиона ударила су у планину и експлодирала - саопштио је помоћник предсједника Азербејџана, Хикмет Хаџијев.

11.50 - Јединице оружаних снага Јерменије напуштају борбене положаје под нападом азербејџанске војске у правцу Агдерина, саопштило Министарство одбране Азербејџана.

- Припадници јерменског батаљона у Тонашену бјеже, напуштајући одбрамбене положаје - додаје Министарство.

11.40 - Министарство одбране Јерменије објавило је фотографије остатака јерменског авиона Су-25 који је оборио турски ловац Ф-16.

11.30 - Чавушоглу: Баку може да рачуна на помоћ Турске на бојном пољу, то нису празне ријечи.

10.59 - Министарство одбране Азербејџана објавило је снимке артиљеријског гранатирања борбених положаја јерменских јединица.

10.03 - Лидери Азербејџана и Јерменије одбацили су приједлог за мировне преговоре, оптужујући једни друге за ометање преговора око територије Нагорно-Карабах.

10.01 - Власти Јерменије разматрају планове за признавање независности области Нагорно-Карабах, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

Он је рекао да је на дневном реду Јеревана разматрање признавања независности те области у Азербејџану, у којој живе етнички Јермени и гдје тренутно трају оружани сукоби двије стране.

09.59 - Европски суд за људска права позива Баку и Јереван да се уздрже од предузимања било каквих мјера, посебно војних акција, које могу довести до кршења права цивилног становништва, наводи се у саопштењу суда.

09.13 - Вараздан Харојан, члан фудбалске репрезентације Јерменије, прекинуо је каријеру како би се ставио на располагање својој земљи у рату са Азербејџаном.

08.55 - Министарство одбране Азербејџана саопштило је да јерменске трупе гранатирају град Тертер на линији додира у Карабаху. Нанесена је материјална штета на цивилним објектима.

08.44 - Министарство одбране Азербејџана изјавило је да је опколило јерменске војнике на линији додира у Карабаху.

- У току је операција уништавања опкољених јерменских снага артиљеријском ватром и чишћење подручја у правцу фронта Агдера-Тертер - саопштила је за Спутњик прес-служба Министарства.

08.40 - Русија, САД и Француска, које предсједавају Минској групи ОЕБС-а, требало би активније да се залажу за мир и стабилност у области Нагорно-Карабах, изјавио је премијер Јерменије Никол Пашињан.

08.35 - Динамика и обим рата у Карабаху су изузетни и невиђени до сада, као и његова војна компонента, написао је на Фејсбуку портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан.

- У суштини, водимо операције типичне за ратове пете генерације - написао је Ованисјан.

08.17 - Борбе на првој линији фронта у Нагорно-Карабаху се настављају, а Оружане снаге Азербејџана трпе велике губитке у људству и техници, саопштила је прес-служба Армије одбране Карабаха.

Како се наводи у саопштењу, протекле ноћи борбе су се водиле дуж цијеле линије додира.

- Најоштрије борбе одвијале су се у сјеверном и сјевероисточном правцу. Сви покушаји непријатеља да побољша своје положаје су пропали. Непријатељ трпи озбиљне губитке у људству и војној техници - истиче се у саопштењу.

08.10 - Јереван је увијек био спреман за мирно рјешавање проблема Карабаха, али неће рјешавати то питање на штету националне безбједности, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

- Јерменија је увијек била спремна за мирно рјешавање проблема Карабаха, али то не значи да је спремна да то питање ријеши на штету националне безбједности и на уштрб безбједности Карабаха - истакао је Пашињан.

08.08 - Савјет безбједности УН позвао је Јерменију и Азербејџан да смјеста прекину сукобе, изјавио је изасланик Нигерије у УН Абду Абари.

07:54 - Министарство одбране Јерменије саопштило је да је војска Нагорно-Карабаха оборила ноћас изнад града Степанакерта двије беспилотне летјелице.

07.53 - Министарство одбране Азербејџана објавило је да је онеспособило противваздушни систем С-300 јерменских оружаних снага на линији додира у Карабаху, саопштила је за Спутњик прес-служба Министарства.