latinica  ћирилица
29/09/2020 |  14:00 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

На рачуну Фонда "Душа дјеце" тренутно 10,1 милион КМ

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству "Душа дјеце" тренутно располаже са око 10,1 милион КМ, речено је Срни у Фонду.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

У Фонду солидарности су навели да се тренутно десеторо дјеце налази у иностранству на лијечењу, док је за њих седморо уплаћен новац за лијечење, те се чека пријем у здравствену установу у иностранству.

- Најскупље лијечење до сада коштало је 800.000 евра, за дијете које се лијечи у Њемачкој. У овој години било је више скупих лијечења тешко обољеле дјеце у односу на претходне двије године - рекли су у Фонду.

Из Фонда су навели да је од почетка рада од јануара 2018. године па до данас одобрено укупно 290 захтјева за 209 дјеце, јер су поједина лијечења продужавана више пута, за шта је издвојено више од пет милиона КМ.

- Највећи број захтјева се односи на генетска испитивања, док су на лијечење дјеца упућивана и због малигних тумора, неуролошких обољења, ортопедских аномалија, кардиолошких обољења, тешких поремећаја вида и слуха и других тешких обољења - рекли су у Фонду.

Дјеца су на лијечење у иностранство упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији, Турској, Србији, Великој Британији, Холандији и друге.

- Фонд солидарности, због ситуације изазване пандемијом вируса корона, још почетком пандемије је донио одлуку да у току трајања ванредног стања и ванредне ситуације финансира и додатне трошкове лијечења у иностранству, са циљем да максимално олакша породицама боравак у иностранству за вријеме пандемије и бар их растерети бриге у вези са додатним трошковима који су настајали усљед немогућности породице да се врате у земљу и слично - напоменули су у Фонду.

У Фонду су појаснили да се додатни трошкови односе на путне трошкове, смјештај у иностранству у случају да се породица не може вратити у Републику Српску због ограничења преласка граница, трошкове набавке потребних медицинских средстава и лијекова према препоруци здравствене установе у иностранству у циљу обезбјеђења несметаног даљег лијечења дјетета у кућним условима и слично.

- Ова одлука се односи на она лијечења која су већ одобрена, као и на лијечења која су започета у некој од болница у иностранству - рекли су у Фонду.

Из Фонда солидарности су подсјетили да ова установа представља хуману и солидарну мисију цјелокупне друштвене заједнице, те да се највећи новчани допринос обезбјеђује из солидарног одвајања износа од 0,25 одсто на нето примања запослених.

Осим наведеног, средства се обезбјеђују и издвајањем средстава у износу од пет одсто приликом куповине службених возила јавних предузећа, установа, институција, сем возила купљених за потребе здравствених установа и МУП-а, као и из буџетских средстава локалних заједница и Владе Републике Српске, те донација и прилога из земље и иностранства

- Када Фонд солидарности одобри финансирање лијечења у иностранству то подразумијева цјелокупан износ трошкова дијагностике и лијечења, као и трошкове смјештаја за једног од родитеља дјетета које се налази на болничком лијечењу -  напоменули су из ове здравствене установе.