latinica  ћирилица
29/09/2020 |  12:04 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Херојство мајора Милана Тепића никада не смије бити заборављено (ФОТО)

Херојство мајора Милана Тепића, који је дао свој живот за Републику Српску и за будућност Срба, никада не смије бити заборављено, поручено је данас у Козарској Дубици са обиљежавања Дана сјећања на овог народног хероја и 29 година од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику.
Козарска Дубица - сјећање - Фото: СРНА
Козарска Дубица - сјећањеФото: СРНА

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да Република Српска има вјечити дуг према мајору Тепићу и његовој породици.

- Милан Тепић мора да живи вјечно са нама, јер је дао највредније, свој живот, и то се мора памтити - истакао је Рељић.

Он је подсјетио да је мајор Тепић, који је родом из Козарске Дубице, дао свој живот у 34. години као мајор тадашње ЈНА.

- Није дозволио да јединице Збора народне гарде уђу и преузму складиште оружја и експлозива у бјеловарској касарни. Дао је свој живот за Републику Српску и за будућност Срба. Његов идентитет је познат у свим српским просторима, а по њему се препознаје и Козарска Дубица, као мјесто одакле је родом - нагласио је Рељић.

Предсједник општинске Борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је велика част говорити о лику и дјелу мајора Милана Тепића, који је послао више снажних порука.

- Тог 29. септембра 1991. године послао је поруку да српски народ мора да се окупи, хомогенизује и поново бори против усташтва и свега што нам се дешавало на овим просторима у Другом свјетском рату - нагласио је Ћибић.

Он је рекао да је мајор Тепић човјек из Поткозарја, који је знао историју српског народа и подсјетио на ријечи мајора и обећање да ће бранити своју земљу.

- Српски народ и наша херојска војска, МУП и полиција су током отаџбинског рата слиједили пут мајора Милана Тепића, нашег великог Синђелића, и успјели да створимо свој слободан простор, мир и будућност српског народа - истакао је Ћибић.

Сестра мајора Тепића, Милка Николић, рекла је да породица 29 година живи са тугом.

- Та туга неће проћи, живи у нама. Тај ожиљак у породици свако носи на свој начин и свако је обиљежен том својом несрећом - родитељи којих више нема, дјеца... - рекла је Николићева.

Вијенце на породичну гробницу Тепића на мјесном гробљу у Комленцу положили су начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, предсједник Скупштине општине Милован Баришић, начелници општинских одјељења, делегација Општинске борачке организације Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а, приједорске градске Организације заробљених, погинулих и несталих цивила, родбина и пријатељи породице Тепић, међу којима и посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало.

Козарска Дубица - сјећање (Фото: СРНА)

Обиљежавањем Дана сјећања на народног хероја Милана Тепића у Козарској Дубици је завршен овогодишњи програм обиљежавања Септембарских дана одбране од хрватске агресије 1995. године.

У септембру 1991. године мајор тадашње Југословенске народне армије Милан Тепић био је приморан да се са својим војницима повуче у централно складиште убојитих средстава у селу Беденику у близини Бјеловара и организује одбрану од хрватских војника који су опколили бјеловарску касарну.

Тепић је погинуо 29. септембра 1991. године након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Страдали су он и деветнаестогодишњи војник Стојадин Мирковић, који, упркос Тепићевој наредби, није хтио да се преда.

За тај чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

Њему у част Република Српска је установила Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића.

Једна улица у Козарској Дубици носи име Милана Тепића, а у парку Народних хероја подигнута је биста са његовим ликом.

Име Милана Тепића носе и улице у Београду /општина Савски венац/, Бањалуци, Источном Сарајеву, Нишу, Бачкој Паланци, Бешки, Инђији, Кули, Лесковцу, Новом Саду /три улице/, Оџацима, Пироту, Смедереву, Сомбору, Сремској Митровици, Темерину, Великој Плани, Вршцу, Зрењанину, Теслићу, Градишци и у више других српских градова.

Мајор Милан Тепић рођен је 1957. године у селу Комленац у Козарској Дубици и једини је постхумно одликовани народни херој одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.