latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:36 | Аутор: СРНА

Статусна права избјеглих Срба рјешавати у Савјету безбједности УН

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа сматра да се рјешавање статусних права избјеглих Срба из Хрватске мора покренути у Савјету безбједности УН, јер хрватске власти годинама опструишу рјешавање овог питања.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

- Избјегли Срби из Хрватске препуштени су сами себи, јер је ЕУ остала нема на вишегодишње вапаје нашег удружења да примора Хрватску да коначно ријеши њихова статусна права - станарска, радна и пензиона и остала. Ово питање требало би да покрену власти БиХ и Србије - рекао је Пузигаћа.

Он каже да хрватске власти обмањују Србе и у погледу стамбеног збрињавања, као и међународну заједницу која је одобрила средства за изградњу станова.

- Србима у Хрватској бесправно одузимају право на стамбено збрињавање, а као разлог наводе њихов привремени боравак у Републици Српској и Србији на лијечењу - рекао је Пузигаћа.

Он је подсјетио да је Европски суд за људска права у Стразбуру од неколико десетина појединачних тужби чланова Удружења против Хрватске донио занемарљив број пресуда у корист избјеглих Срба из Хрватске.

Пузигаћа истиче да су Срби највеће жртве протеклог рата у бившој Југославији, због чега међународна заједница мора коначно да покрене рјешавање њихових статусних права у Хрватској.

- Ово је недавно у изјави њемачким медијима потврдио и бивши хрватски предсједник Стјепан Месић, који је рекао да су Срби највеће жртве протеклог рата, чак и они који су радили у Хрватској - рекао је Пузигаћа.