latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:56 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

На Лут фесту вечерас представа "Вук који је испао из књиге"

Позориште лутака из Ниша представиће се вечерас публици у Источном Сарајеву представом "Вук који је испао из књиге", чију режију потписује Драгослав Тодоровић.
Лут Фест (фото:lutfest.com) -
Лут Фест (фото:lutfest.com)

Јунак ове приче је "страшни вук" који је случајно испао из полице са књигама у соби у којој дријема велики мачак. Бјежећи од тог мачка, вук покушава да се врати у своју књигу, али се не уклапа ни у једну причу...

Током дана, у пратећем фестивалском програму, учесници 21. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест, који је синоћ отворен у Културном центру Источно Ново Сарајево, учествоваће у Луткарском пикнику под маскама у амфитетару Бели вук на Тврдимићима, а домаћин ће им бити начелник општине Љубиша Ћосић.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић изразила је задовољство што овај међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу, упркос епидемиолошкој ситуацији и отежаним околностима, наставља континуитет одржавања.

Том приликом одржана је видео-пројекција луткарског спектакла "Пиринска фолклорна магија" Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова, с обзиром да извођачи због актуелне ситуције  нису могли да дођу у Источно Сарајево.

Према ријечима извршног продуцента Фестивала Александре Митрић Штифанић, то је, прије свега, био изненађујући перформанс, у коме глумци, без текста, вјешто стварају незаборавне јунаке користећи аутентичне алате, који су дио бугарске традиције.