latinica  ћирилица
28/09/2020 |  17:11 | Аутор: СРНА

Ухапшени ветеринарски инспектори, без контроле дозвољавали увоз

Три лица, гранични ветеринарски инспектори Канцеларије за ветеринарство БиХ, лишени су слободе због сумње да су учествовали у коруптивним кривичним дјелима злоупотребе положаја или овлаштења и примања дара или других облика користи, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту, заједно са полицијским службеницима МУП-а Посавског кантона и Полиције Брчко дистрикта, извршили су претресе и лишавања слободе три осумњичене особе.

Лица лишена слободе под истрагом су Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су у својству овлаштених службених лица, ветеринарских инспектора на граници БиХ, узимали новац као незакониту имовинску корист, како би без прегледа и спроведене процедуре, пропуштали у БиХ одређене производе животињског поријекла и производе намијењене исхрани животиња.

Спроведеном истрагом утврђено је да су наведени инспектори, који дјелују у склопу Канцеларије за ветеринарство БиХ и дужни су спроводити мјере ветеринарске и здравствене заштите приликом увоза робе у БиХ, од превозника примали новац, како би злоупотријебили службени положај, те допустили увоз у БиХ без законски спроведене процедуре.

Осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога донијети одлуку о даљим активностима у предмету.