latinica  ћирилица
28/09/2020 |  12:03 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Мост на Рачи дио регионалног повезивања народа и привреде

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је током обиласка градилишта моста на Сави у Сремској Рачи да ауто-пут који Србија гради и овај мост повезује народ и привреде, као предуслов развоја земаља региона.
Митровић, Михајловић и Поповић - Фото: СРНА
Митровић, Михајловић и ПоповићФото: СРНА

- Мостови граде и унапређују сарадњу између земаља региона и стварају предуслове за бржи развој и бољи живот грађана у Србији, Републици Српској и БиХ - рекао је Митровић.

Он је навео да ће у овом великом пројекту бити изграђен заједнички гранични прелаз, који ће се налазити у Србији, што ће довести до бржег и јефтинијег транспорта у региону.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је током посјете градилишту моста преко ријеке Саве на дионици ауто-пута Сремска Рача-Кузмин, да Србија у овом тренутку улаже 15 милиона евра у пројекте регионалног повезивања.

- Све је у томе да се живи боље, да повезујемо људе са обе стране и Дрине и Саве и да учинимо све да људи заиста могу да остану на овим просторима и да не одлазе у неке друге државе - поручила је Михајловићева.

Обиласку градилишта присуствовао је и министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, који је истакао значај новог моста и ауто-пута према Републици Српској, те навео да о томе свједочи чињеница да је Српска већ завршила експропријацију на својој страни и има планске документе који ће омогућити изградњу дионице ауто-пута од Раче до Бијељине.

Поповић је поручио да ће то ојачати изузетну сарадњу Србије и Републике Српске и изразио наду и Србије и БиХ.

Посјети градилишту присуствовали су и турски амбасадор у Србији Танжу Билгич, представник турске компаније Ташјапи, као и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Мост на Сави у Сремској Рачи дио је будућег ауто-пута ка Бијељини, а власт у Републици Српској је изградњу ауто-пута од Београда до Бањалуке означила као нулти приоритет.

Укупна дужина моста биће 1,3 километра, од чега је 330 метара челична конструкција над ријеком.