latinica  ћирилица
28/09/2020 |  09:52 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске у Салцбургу: Опоравак привреде примарни циљ (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је на Европском самиту у Салцбургу да се Република Српска у епидемији вируса корона суочава са додатним изазовима.
Жељка Цвијановић у Салцбургу - Фото: Screenshot
Жељка Цвијановић у СалцбургуФото: Screenshot

Предсједница је истакла да се први изазов односи на заштиту здравственог система у условима епидемије.

Други изазов се односи на обезбјеђивање услова да се настави живот у новонасталим околностима, а трећи на образовни систем, чије функционисање мора да се обезбиједи без већих опасности, навела је она.

Предсједница Српске је нагласила да у свему томе свака земља мора да има план за опоравак, а "то је тешко јер се не зна колико дуго ће криза трајати, али се зна да ће оставити посљедице".

Фото: РТРС

Цвијановић је подсјетила да Српска, односно БиХ није чланица ЕУ, али да је солидарност унутар Европе веома важна, истичући опоравак привреде као примарни циљ.

Фото: РТРС

- Морамо одржати привреду на нивоу, али ће бити потребно доста времена да се вратимо на ниво прије пандемије вируса корона. Ја се првенствено концентришем на привреду и њен опоравак - нагласила је Цвијановић.

Предсједница Републике Српске учествовала је на панелу под називом "Европа, корона и демократија - опасности и шансе", али осим о томе у Салзбургу ће се, између осталог, расправљати и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији – управо у тој дискусији учествоваће министар здравља и социјалне заштите Српске, Ален Шеранић.

Фото: РТРС

Самит у Салцбургу можете пратити на интернет страници ИРЕ, на линку https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

Путем истог канала биће могуће пратити и дискусију "Медицинска истраживања и пандемија", на којој, у уторак, учествује министар Шеранић.

Самит је отворен поруком аустријског канцелара Себастијана Курца.

Фото: РТРС

Током самита, који организује Институт регија Европе, о посљедицама пандемије вируса корона говориће истакнути представници политике, привреде и науке из Аустрије и других европских земаља.

Фото: РТРС

Тема овогодишње конференције је "Европа, солидарност и мир", а почасни покровитељи су предсједник Аустрије Александер Ван дер Белен и канцелар Курц.