latinica  ћирилица
28/09/2020 |  09:31 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Деструктивне критике које долазе из СДА

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да сваки грађанин, па и политичка партија имају право на критику, а да оне које упорно долазе од СДА нису конструктивне, већ деструктивне и иду ка урушавању независности правосуђа.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да се одређене политичке партије залажу за независно правосуђе под својом контролом.

- Када кажу независно правосуђе, то им само служи као обланда под којом у ствари желе доминацију странака, прије свега у ВСТС-у, који је кровна регулаторна институција у правосуђу - рекао је Тегелтија за Глас Српске.

Према његовим ријечима, СДА у саопштењима, па и декларацијама то јасно износи.

- Чињеница је да има прљавих подметања у којима се ВСТС на првом мјесту покушава изједначити са некаквим политичким институцијама, у којима сједе представници политичких партија и доносе неке политичке одлуке у којима имају неке већине и мањине - навео је Тегелтија.

Он је додао да су одлуке ВСТС-а у 95 одсто случајева донесене једногласно или до два гласа против од 15.

- Екстремно су ријетке одлуке у којима је било прегласавања и таквих је, у мојих шест година, било тек неколико на питањима именовања. Напада се правосуђе како би се, на неки начин, те институције прогласиле неефикасним, политизованим и како их треба промијенити, али на начин да се остваре неке друге жеље - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да се може препознати коме је то у циљу када се погледа ко су главни промотори тих напада.

- СДА чак и у страначкој декларацији помиње ВСТС. То и не крију. Правосуђе је дио друштва и функционише у њему. Стварањем таквог амбијента, грађанима се манипулише и ствара амбијент у којем се ВСТС проглашава за непријатеља. То је лоше, али, нажалост, живимо у БиХ и морамо да се носимо са тим - навео је Тегелтија.