latinica  ћирилица
28/09/2020 |  08:55 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Шта ако бирач одбије да носи заштитну опрему?

Члан Републичке изборне комисије Александар Радета указао је на нелогичности у Инструкцији о начину поступања органа за спровођење избора на изборни дан, гдје између осталог, није прописано шта треба урадити ако бирач одбије да носи заштитну опрему или мјерење тјелесне температуре.
Александар Радета - Фото: СРНА
Александар РадетаФото: СРНА

Радета је навео да је у Инструкцији, коју је донијела Централна изборна комисија /ЦИК/, наведено да се обавезно обезбјеђује физичка дистанца у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације, чега су дужни да се придржавају чланови бирачког одбора, посматрачи, медији, гласачи.

У једном члану Инструкције наложено је да чланови бирачких одбора често перу руке, мијењају рукавице, маске, визире, као и да мијењају комбинезоне.

- Како се избори најчешће одржавају у школама у учионицама са заједничким мокрим чворовима и за чланове бирачких одбора и све остале, како обезбиједити да не дође до злоупотребе и замјене гласачких листића и стварање тзв. "бугарских возова", а како избјећи гужву због скученог простора - напоменуо је Радета у ауторском тексту за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, у овом случају чланови бирачких одбора би више ходали него радили посао за који су превасходно задужени, што је у супротности Изборним законом БиХ, који каже да чланови бирачког одбора морају бити присутни током цијелог процеса гласања на бирачком мјесту.

Радета је истакао да је у Инструкцији наведено да просторије морају бити чишћене у редовним интервалима, те упитао да ли се тада обуставља процес гласања у складу са Изборним законом БиХ и да ли се то вријеме надокнађује, то јест продужава ли се рад бирачких одбора.

- Ако се бирачки одбор придржава свих одредаба како од могућих 60 посматрача на бирачком мјесту у Бањалуци изабрати четири-пет које ћемо пустити на бирачко мјесто, јер више нема мјеста, ако се придржавамо упутстава о броју лица и размаку у просторијама - упитао је Радета.

Радета је нагласио да је непознаница како онемогућити остале посматраче да раде свој посао и по којем их критеријуму изабрати.

- Такође се говори да ће лица са температуром и заражени короном гласати у посебној кабини, која ће послије бити очишћена и дезинфикована. Да ли ће бити дезинфиковани и гласачки листићи прије убацивања у гласачку кутију, јер ће они касније доћи у дотицај са члановима бирачког одбора - упитао је Радета.

Према његовим ријечима, у члану Инструкције речено је да ће сваки листић бити подигнут и показан посматрачима, али уз поштовање физичке дистанце.

- По овоме сви посматрачи ће морати имати "око соколово" да би са удаљености од два до 10 метара видјели шта је на листићу - напоменуо је Радета.