latinica  ћирилица
27/09/2020 |  09:23 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Аћимовић: Могућа истовремена инфекција вируса грипа и корона

Епидемиолог Јела Аћимовић изјавила је да ће пи-си-ар тестирање бити основна дијагностичка метода која ће потврђивати да ли пацијент има вирус корона или је оболио од сезонског грипа, будући да је могућа истовремена инфекција и да су бројни симптоми слични.
Јела Аћимовић - Фото: РТРС
Јела АћимовићФото: РТРС

- Када говоримо о клиничкој слици, тачно је да бројни симптоми могу да се јаве и код грипа и код ковида 19 као што су повишена температура, грозница, кашаљ, малаксалост, болови у мишићима и слично. Међутим, неки од симптома су више карактеристични за једну, а други за другу болест - рекла је Аћимовићева у интервјуу Срни.

Као примјер је навела кратак дах и губитак осјећаја мириса и укуса, што је веома карактеристично за вирус корона, те се особа са тим симптомима сматра и вјероватним случајем.

- Постоје разлике и у налазима који се раде, укључујући налазе из крви, снимак плућа, тако да особе са ковидом 19 и упалом плућа имају карактеристичан налаз на снимку плућа, који јасно може упућивати на праву дијагнозу. И епидемиолошки фактори ће олакшавати да дођемо до праве дијагнозе, на примјер, ако је неко био у контакту са особом позитивном на ковид 19 - додала је Аћимовићева.

Она је напоменула да ће у предстојећој сезони грипа и других респираторних инфекција посебан изазов бити диференцирање између различитих болести, односно различитих узрочника.

- Ако неко има ковид 19, чак и када се ради о симптомима који прођу за дан или два, та особа је потенцијално заразна током двије седмице од почетка симптома и за то вријеме мора да остане у изолацији. Особа која има грип је заразна пет до седам дана и може раније да се врати на посао, у школу, односно уобичајеном животу - појаснила је Аћимовићева.

Она очекује да ће мјере које се проводе ради смањења ширења ковида 19 помоћи и да се смање друге респираторне инфекције ове сезоне, укључујући и сезонски грип, али је истакла да је вакцинација најефикаснија.

- Вакцинација против грипа се препоручује свим особама које желе да смање ризик оболијевања, а посебно је значајно препоручити је хроничним болесницима, старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама, те лако могу пренијети инфекцију и другима - навела је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, вакцину против сезонског грипа треба да искористи што већи проценат становништва, да се заштите осјетљиве особе и оне код којих је већа вјероватноћа да се може развити тежи облик, као што су старији и особе са хроничним болестима.

Препорука за тестирање на вирус корона се доноси, како је навела Аћимовићева, на основу тога да ли симптоми одговарају такозваној дефиницији случаја коју предлаже Институт за јавно здравство, а она прописује да се, када се сумња да је неко заражен, ради лабораторијски тест да се та сумња потврди или одбаци.

Она је нагласила да се тако ради од почетка епидемије с тим да је дефиниција случаја у више наврата промијењена да би препознала што већи проценат сумњивих случајева, па ће на такав начин да се доноси одлука и о тестирању у вријеме сезоне грипа.

Она је истакла да је због епидемије вируса корона значај вакцинације против сезонског грипа већи него иначе, јер у ситуацији када је здравствени систем већ оптерећен постоји могућност да буде погубно оптерећење које може представљати сезонски грип.

У случају инфекције, Аћимовићева је истакла да је неопходно остати код куће, јавити се надлежном љекару да би се добиле препоруке за лијечење, као и да би се дифинисало о којој болести је ријеч и шта предузети.

Она је додала и да су избјегавање окупљања, затворених, слабо провјетрених простора у којима је много људи, поштовање дистанце, ношење маски у затвореном простору и на мјестима гдје се не може одржати дистанца, кључне мјере којима се грађани могу заштити од инфекције вирусом корона, али и сезонског грипа и других респираторних болести.