latinica  ћирилица
26/09/2020 |  12:10 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Представљени традиционални херцеговачки производи

У Требињу је данас организован сајам домаћих производа на коме се представило 14 излагача из Херцеговине да би промовисали традиционалне домаће производе.
Требиње - Сајам домаћих производа - Фото: СРНА
Требиње - Сајам домаћих производаФото: СРНА

Данијела Салатић, менаџер пољопривредног кластера Стара Херцеговина, чије чланице су изложиле производе, рекла је да су њихови производи махом произведени на традиционалан начин.

- Све оно што је херцеговачко и произведено у Херцеговини је сигурно без премца - истакла је Салатићева.

Она је додала да је ова организација у сарадњи са ресорним Министарством и организацијом ИФАД до сад имплементирала више од 2,5 милиона КМ средстава у пољопривреди.

Александар Средановић, један од излагача, рекао је да има фарму препелица, а бави се и пчеларством, производњом џемова, ликера и сокова од рибизле и вишње.

- Тренутно сам задовољан овим послом, може се извући нека просјечна плата, али треба стално да се ради - рекао је Средановић новинарима.

Замјеник градоначелника Слађана Скочајић рекла је новинарима да град Требиње у стратегији развоја има и пољопривреду, а додала је и да се ради на измјенама закона да се субвенције посебно регулишу за подручје Херцеговине, гдје су посједи мањи.

- Мислим да је то од посебне важности - истакла је Скочајићева.

Она је позвала све произвођаче да не раде појединачно, већ да се удружују, јер тако могу много више постићи.

- Закон о задругама је један од закона који сигурно даје прилику произвођачима да интезивније наступе на тржишту и да наша пољопривреда буде тржишна, чему сви тежимо у Херцеговини - навела је Скочајићева.

Сајам домаћих и традиционалних производа у Требињу организовали су Асоцијација за економски развој "REDAX" из Мостара и Удружење грађана "Центар за развој Херцеговине" у сарадњи са Градом Требињем.