latinica  ћирилица
26/09/2020 |  10:11 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Додик: Неће бити рата, Бошњаци флоскулама плаше странце

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да у БиХ неће бити рата, да су то флоскуле којима Бошњаци из Сарајева настоје плашити странце, а најавио је и могућност да Срби и Хрвати затраже излазак из БиХ јер им се оспоравају права загаранована Уставом и Дејтонским споразумом.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

Додик је рекао да је погубна варијанта и подвала коју Бошњаци гурају Србима и Хрватима о грађанској држави, јер тога никада на овим просторима није могло да буде.

- Странка Алије и Бакира Изетбеговића заузима се за грађанско уређење. Не разумијем коме они то могу да подвале. С друге стране, Хрвати и Срби инсистирају на конститутивности народа и паритету из Дејтона, док се другачије не договоримо. Сада имате један народ који жели реализацију `грађанске` приче, а друга два народа то не желе, то су Срби и Хрвати - изјавио је Додик за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Ако се на томе буде инсистирало, додао је Додик, вјероватно ће представници та два народа донијети заједничку декларацију и тражити да изађу из БиХ јер им се оспоравају права загаранована Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

Он је поручио и да овдје неће бити рата, већ да овдје желе доностити политичке одлуке.

- Пријетећи ратом они желе задржати своје право да буду тутори и да мајоризују друга два народа у БиХ. Ако желе `Босну` као већински народ, онда морају дати многе концесије - истакао је Додик.

Он је истакао да Бошњаци у својој арогнацији оспоравају постојање других народа и да не би прешао преко Изетбеговићеве увреде Хрватима да су мањина.

На питање да ли га БиХ подсјећа на Југославију, уз понављање истих грешака већинског народа, Додик је навео да је однос унутрашњих снага готово идентичан, те истакао како се Југославија не би распала да су Хрвати и Срби постигли договор.

Коментаришући недавно објављене транскипте америчког предсједника Била Клинтона из 1995. године, да се размишљало и о подјели БиХ, Додик је истакао да се видјело да су на столу били равноправни приједлози – градити БиХ или допустити да се народи разиђу.

- Катастрофална је грешка била што се то није допустило. Сада бисмо имали мирну регију и не бисмо имали живе илузије, а илузије су опасне. Босна је илузија, прије свега заробљена бошњачко-муслиманском парадигмом да она припада само њима и да имају ексклузивитет - рекао је Додик.

Додик сматра да је добро што се код Хрвата појавио Драган Човић који снажно ради на остваривању конститутивности народа, након што су Хрвати преживјели озбиљан притисак с Херцеговачком банком и другим стварима.

Говорећи о недавној посјети Загребу, Додик тврди да није говорио ни против кога, па ни против Бошњака, већ је говорио "искључиво о конститутивности народа и потреби да се та права поштују".

На питање зашто у Загребу нису били чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, Додик је рекао да то треба питати домаћине.

- Мислим да се Комшић, колико то видим код Хрвата, доживљава као неко ко експлоатише хрватска национална конститутивна права у БиХ на врло подмукао начин. Комшић ексклузивно та права даје бошњачкој политичкој елити. Мој је утисак да је, након дужег времена, хрватски државни врх постао свјестан те чињенице и да је подршком конститутивности народа апсолутно дефинисао своју политику односа према БиХ. У тој политици очигледно нема мјеста за Комшића - оцијенио је Додик.

Додик сматра и да се не може прећи преко изјаве Бакира Изетбеговића да ће Хрватима, након наметања Комшића, наметати представнике и на нижим нивоима власти.

Додик је појаснио да односе Хрватске с БиХ кваре они који су оспоравали Хрваткој право да гради Пељешки мост и многе друге ствари, због чега није било службене комуникације.

- Али, постоје и реална питања Трговске горе око одлагалишта радиоактивног отпада на шта ми имамо приговоре. Због тога је потребно отворити комуникацију, а моја посјета је допринос бољем разумијевању - појаснио је Додик.

Оптужбе Стјепана Месића да је његова посјета Загребу "наставак Карађорђева" Додик је прокоментарисао да му је јасна алузија, али да "нису ништа цртали".

Иницијативу о стварању "малог Шенгена" оцијенио је као добру, али је додао да је у тим расправама чуо Бошњаке који кажу да постоји страх од српске доминације, а у ствари има више муслимана.

Додик је навео да са 14 услова који су постављени, БиХ се још више удаљила од ЕУ.

- Као да су нам хтјели додатно отежати пут, а онда дођу европски стручњаци који кажу да ће се оно што ми желимо, а то је уклањање страних судија из Уставног суда БиХ, радити на крају. То може да буде и за десет година, након што срамним одлукама измоделирају уређење БиХ. За нас, би било каква нова одлука Уставног суда на нашу штету била иницијална каписла за бројне проблеме - закључио је Додик.