latinica  ћирилица
25/09/2020 |  17:22 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Почињу Међународни књижевни сусрети - Бањалука 2020

У Бањалуци ће вечерас и сутра бити одржани Међународни књижевни сусрети - Бањалука 2020.
Бањалука (Фото: Александар Чавић) -
Бањалука (Фото: Александар Чавић)

Манифестација ће бити отворена у 20.00 часова у Вијећници Банског двора.

За разлику од претходних међународних књижевних сусрета на којима је до сада учествовало више од педесет истакнутих писаца из свијета као и многи писци из Србије, српске дијасппоре и Републике Српске, ове године због немогућности доласка већине предвиђених учесника, на свечаној церемонији отварања, путем видео линка обратиће се писци из иностранства.

Предвиђено је обраћање Вјачеслава Купријанова из Русије, добитника међународне књижевне награде Сусрета за 2017, Џона Тејлора из САД, добитника међународне књижевне награде Сусрета за 2018, Ђорђа Лингваглоса из Италије, добитника међународне књижевне награде Сусрета за 2019, те Елка Њаголова из Бугарске, предсједник Словенске академије умјетности и књижевности из Варне.

Учеснике петих Међународних књижевних сусрета - Бањалука 2020, поздравиће предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Пјесничку поруку мира која се сваке године са ове манифестације шаље у свијет, ове године је у име учесника и организатора, написао истакнути српски писац Ранко Рисојевић, који ће је на свечаном отварању и прочитати.

У радном дијелу манифестације писци из Аустрије, Србије, Републике Српске и ФБиХ разговараће о улози писца данас у друштву.

На Скупштини Удружења књижевника Републике Српске, која ће бити одржана сутра у 11.00 часова у Банском двору, биће уприличен и пријем нових чланова у Удружење, како са простора Републике Српске и БиХ, тако и писаца из окружења и свијета који су у писаној форми изразили жељу да буду чланови УКРС, а прошли статутарне процедуре за пријем у чланство.