latinica  ћирилица
25/09/2020 |  16:47 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

БОРС: Приоритет - мјесечни додатак за незапослене демобилисане борце (ВИДЕО)

У Републици Српској приоритетно треба рјешавати питање незапослених демобилисаних бораца који имају мање од 60 година, дефинисањем њиховог примања мјесечног борачког додатка или неке друге врсте мјесечног примања, закључило је данас Предсједништво Борачке организације Српске.
Горан Рогић - Фото: РТРС
Горан РогићФото: РТРС

- Незапослени демоблисани борац је лице које се налази на евиденцији Завода за запошљавање и на евиденцији Пореске управе Српске као лице без примања - напоменуо је предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Рогић након сједнице Предсједништва.

Он је рекао да ће БОРС са ресорним министарством тражити податке о незапосленим демобилисаним борцима са евиденције Завода за запошљавање закључно са 31. децембром 2019. године.

Рогић је навео да је након тог датума наступила законска промјена везана за здравствено осигурање, те да је велики број лица из те популације напустио евиденцију Завода.

Он је најавио да ће бити формирана и радна група која ће то утврђивати како би се могао израчунати неопходан износ за борачки додатак, са чијим приједлогом ће се ићи према Влади Српске.

Рогић је рекао да је Предсједништво БОРС-а сагледало мјере које су предложене на недавном састанку представника БОРС-а и Владе Српске, истичући да ту има и афирмативних мјера.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић навео је да је ступањем на снагу Закона о посредовању у запошљавању престала потреба да се незапослена лица јављају на евиденцију Завода за запошљавање ради остваривања здравственог осигурања, тако да је и већи број лица из категорије незапослених демобилисаних бораца отишао са евиденције Завода.

- Отуд и лоша процјена Борачке организације о броју незапослених демобилисаних бораца и зато смо се опредијелили да се формира радна група која ће утврдити тачан број незапослених демобилисаних бораца - нагласио је Милуновић.

Он је подсјетио да је недавном састанку са представницима БОРС-а Влада предложила одређене мјере које се односе на запошљавање и самозапошљавање незапослених демобилисаних бораца.

Милуновић је рекао да је прва мјера била враћање пореза и доприноса за послодавце у реалном сектору који запосле демобилисаног борца, затим обезбјеђење средстава за самозапошљавање од 10.000 КМ и израђивање социјалне карте незапослених демобилисаних бораца по свим локалним заједницама.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Радан Остојић навео је да је од око 31.000 ових лица незапослено нешто више од њих 1.000, наводећи да је знатан број инвалида запослен захваљујући законским погодностима које имају послодавци запошљавањем инвалида.

Он је истакао да је на састанку са представницима Владе Српске добијено обећање да ће се у припреми за буџет Српске за наредну годину размишљати о ставци за повећање инвалиднина, "које вјероватно неће бити за 10 одсто", колико су предлагали.