latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:32 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Изградња моста на ријеци Сави тече превиђеном динамиком (ФОТО)

Изградња новог моста преко ријеке Саве у Градишци, који би требало да буде завршен у прољеће 2022. године, тече планираном динамиком, констатовали су данас министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић након обиласка градилишта.
Званичници обишли радове на изградњи новог моста - Фото: РТРС
Званичници обишли радове на изградњи новог мостаФото: РТРС

Заједно са министрима, градилиште новог моста обишли су директор предузећа "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић, градоначелник Градишке Зоран Аџић, те представници извођача "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и надзора радова Институт ИГХ из Загреба.

Митровић је рекао новинарима да су до сада са стране БиХ изграђена два носива стуба, док су са хрватске стране изграђене стопе стубова.

- Планирано је да мост буде завршен у прољећа 2022. године, а с обзиром да радови теку предвиђеном динамиком надам се да ће то бити остварено - нагласио је Митровић.

Он је додао да ће на тему изградње моста у уторак у Загребу имати састанак са хрватским министром мора, промета и инфраструктуре Олегом Бутковићем, гдје ће једна од тема бити и изградња брзе цесте са хрватске стране од моста до Окучана, дужине око девет километара.

- Надам се да ће и динамика радова са хрватске стране бити испоштована, тако да се у прољеће 2022. године може очекивати спајање Бањалуке са Коридором 10 и ауто-путем Београд - Загреб, на задовољство Градишке, Окучана, БиХ и Хрватске - истакао је Митровић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да је нови мост на Сави у Градишци веома значајан јер ће мрежу аутопутева у Српској повезати са Коридором 10, а самим тим повезати Српску и БиХ са западном Европом.

Он је оцијенио да мост на Сави у Градишци даје нову димензију ауто-путевима у Српској, како овим који су изграђени, тако и оним чија је изградња планирана у перпсктиви.

- Драго ми је да се радови одвијају предвиђеном динамиком, због чега је вјероватно да ће бити завршен и прије уговорен рока. Важно је да што раније буде изграђен и нови царински терминал у Градишци, тако да ћемо након изградње моста имати гранични прелаз са савим неопходним садржајима - нагласио је Поповић.

Директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић подсјетио је да су радови на изградњи моста на страни Републике Српске и БиХ почели два мјесеца раније него на хрватској.

- Ми смо већ формирали попречни пресјек моста од челика и сада слиједи конзолно помјерање према ријечном кориту. У наредних годину дана имамо отворен посао да се заврши монтирање челичне конструкције, прво до стубова, а за годину дана ће бити моменат када ће се на средини ријеке спајати два сегмента моста са обје стране - појаснио је Топић.

Руководилац радова "Интеграл инжињеринга" Радомир Гвозденовић рекао је да су временски услови и низак водостај Саве до сада погодовали градњи, те да је није било већих проблема, осим успровања одређених послова због пандемије вируса корона.

Он је навео да су завршени сви условни радови за извођење челичне конструкције, те се тренутно ради заштита насипа, за шта је потребно годину дана да се слегне, па се приступа завршним радовима.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да ће, осим бољег повезивање Градишке са ЕУ, нови мост на Сави омогућити да се смање саобраћајне гужве које настају из разлога што се тренутни гранични прелаз налази у центру града.

Он каже да ће изградња новог моста омогућити и снажнији економски развој, с обзиром да је у непосредној близини новог граничног прелаза 400 хетара државног земљишта на којем је предвиђена изградња слободне економске зоне.

"Та зона превазилази капацитете града Градишка и требало би да буде нови покретач развоја Републике Српске", рекао је Аџић.

Он је додао да је за смањење гужви у граду потребно зваршити обилазницу око Градишке, која је повезна саобраћајница магистралног пута и ауто-пута Градишка - Бањалука.

"У овом тренутку имамо подршку Владе и `Аутопутева Републике Српске` да се за заврши ова саобраћајница, која је у фази изградње, и овим путем желим да замолим Савјет министара и ресорног министра Митровића да помогну да се овај пројекат заврши", додао је Аџић.