latinica  ћирилица
25/09/2020 |  11:51 ⇒ 11:51 | Аутор: АТВ

Тегелтија: Натписи на појединим порталима у функцији збуњивања и обмањивања јавности

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао да су натписи на појединим порталима у функцији збуњивања и обмањивања јавности.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Сви натписи на појединим порталима, који полазе од претпоставке да у ВСТС постоје некакве већине и мањине као унапријед одређене категорије показују елементарно неразумијеванне функционисања ВСТС, те су у функцији збуњивања и обмањивања јавности. Са једне стране, ради се о свођењу ВСТС на инсититуцију у којој се води нека замишљена имагинарна рововска битка док се са друге стране ради о поптуној професионалној деградацији чланова ВСТС и њиховог свођења на представнике одређених политика једних или других - изјавио је Тегелтија.

Он је истакао да су чланови ВСТС озбиљни људи са професионалним интегритетом, којима нико не може да каже како да размишљају или како да одлучују, него то раде на бази властитих процјена и оцјена питања које је тема.

- Подсјећам да је преко 95 одсто одлука ВСТС донесено једногласно или са до два гласа против одлуке, док су све кључне одлуке, па и оне о којима се заснивају ове квазианализе донесене једногласно - рекао је Тегелтија.

Он је објаснио да су ситуације у којима се одлучује прегласавањем са једним гласом више екстремно ријетке.

- Десиле су се само пар пута за шест година мог мандата као предсједника, у веома ријетким случајевима појединих именовања, од којих је једно именовање предсједника Суда БиХ, што је опет демократски начин одлучивања у ВСТС предвиђен законом - прецизирао је Тегелтија.

Тегелтија је позвао грађане да не насједају на такве квазианализе и наратив заснован на покушајима свођења ВСТС на полтичку институцију.