latinica  ћирилица
25/09/2020 |  10:50 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

У Новом Граду обиљежен Дан одбране

Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, у Новом граду је обиљежен Дан одбране ове општине у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Обиљежен Дан одбране у Новом Граду -
Обиљежен Дан одбране у Новом Граду

Ратни командант Новоградске бригаде Ранко Дабић рекао је да се у Новом Граду обиљежава датум када је ова бригада, у садејству са једним батаљоном 43. Приједорске бригаде, прешла у противнапад и ослободила за кратко вријеме привремено заузету територију новоградске и општине Крупа на Уни.

- Данас обиљежавамо дан кад је Новоградска бригада, након напада регуларне Војске Хрватске 18. и 19. септембра и напада Петог корпуса тзв. Армије БиХ успјела да сачува територију општине Нови Град. Иначе је одбрана Новог Града, с обзиром на географски положај, трајала четири године - навео је Дабић.

Ратни командант Оперативне групе Приједор, у чијој зони је било 200 километара фронта, генерал Момир Зец каже да је Нови Град одбрањен два пута у само неколико дана.

- Након контраофанзиве успјели смо да дођемо на положаје на којима смо дочекали Дејтонски мировни споразум и то су сад ентитетске границе - рекао је Зец.

Командант Првог батаљона Новоградске бригаде Момир Ковачевић истакао је да је бригада, након што је од 16. до 22. септембра била у повлачењу са крупског ратишта и након консолидације, прешла у офанзиву.

- Ријетки су примјери да је једна бригада успјела да након таквих напада изведе контранапад у којем смо ослободили 17 села и 320 километара квадратних у Подгрмечу - рекао је Ковачевић.

Након напада Хрватске војске на поткозарски дио 18. и 19. септембра 1995. године, Нови Град се нашао на удару такозване Армије БиХ на подгрмечки дио општине.

У вријеме напада евакуисани су становници из дијелова сеоског и градског подручја.

Делегације општине Нови Град, општинских организација Борачке организације, Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, организације старјешина Војске Републике Српске и Удружења ратних војних инвалида, након полагања вијенаца, посјетиле су спомен-собу.

Обиљежавање Дана одбране организовано је у складу са препорукама у вези са спречавањем ширења заразе вирусом корона што значи да данас није било Марша слободе према Новској планини гдје је у септембру 1995. године била посљедња линија одбране Новог Града.

Скупштинском одлуком из 2010. године, 25. септембар се обиљежава као Дан одбране општине Нови Град у одбрамбено-отаџбинском рату и овај датум је календару значајних датума општине Нови Град.