latinica  ћирилица
25/09/2020 |  10:16 | Аутор: СРНА

Дачић: Показао сам Гренелу писмо које је Приштина послала БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је америчком изасланику Ричарду Гренелу указао да је Приштина наставила са кампањом признања своје самопроглашене независности и показао му писмо које је приштински министар спољних послова послао БиХ.

Дачић је навео да је писмо тако срочено да се стиче утисак да вашингтонски споразум промовише признање независности, јер је Израел признао самопроглашено Косово.

- Претпостављам да су такво писмо послали и другим државама. То потврђује нашу сумњу да они не само да неће поштовати, већ неће ни стати са кампањом признања. Писмо сам преко предсједника Александра Вучића предао Гренелу и кажу да је звао /Авдулаха/ Хотија и да му је свашта рекао, зашто не поштују споразум - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је истакао да ће му сада бити тешко да се уздржи да не ради на повлачењу признања самопроглашеног Косова.

Дачић је нагласио да Приштини није проблем било шта да потпише, а да касније то не спроводи и указао да је потврда за то формирање Заједнице српских општина /ЗСО/.

Коментаришући изјаву специјалног представника ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака да се 28. септембра на техничким преговорима неће разговарати о ЗСО, Дачић је рекао да треба питати ЕУ када ће се бавити ЗСО.

- Фрапантно је што нема никакве реакције из Брисела, а они су гарант тог споразума који је потписан пре седам година, а потписали су га Хашим Тачи, Кетрин Ештон и ја - рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија, када се нешто договори, то и поштује.