latinica  ћирилица
24/09/2020 |  21:19 ⇒ 26/09/2020 | 11:15 | Аутор: СРНА

Мустафа пребачен у Хаг, оптужен за мучење и убиства

Бивши командир терористичке ОВК-а Саљих Мустафа пребачен у притворски објекат Специјалног суда у Хагу, а оптужен је за лишавања слободе, сурово поступање и мучење најмање шест лица у априлу 1999. године у мјесту Злаш на Косову.
Саљих Мустафа (десно) - Фото: РТС
Саљих Мустафа (десно)Фото: РТС

Мустафу, који је и бивши шеф Косовске тајне службе, оптужница терети за лишавања слободе, сурово поступање и мучење најмање шест лица од 1. до 19. априла 1999. на имању у мјесту Злаш које је служило као затвор.

Он је данас ухапшен у Приштини по налогу судије за претходни поступак Специјалног суда у Хагу, пред којим ће бити суђено припадницима терористичке ОВК за злочине почињене над Србима и неалбанцима.

Судија за претходни поступак је потврдио оптужницу против Мустафе 12. јуна.

У потврђеној оптужници се наводи да су кривична дјела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. до 19. априла 1999. године на имању у Злашу на Косову које је служило као затвор.

Наводи се да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. до краја априла исте године.

Потврђена оптужница Мустафу терети за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство као ратне злочине учињене у контексту оружаног сукоба на Косову који није био међународног карактера и у вези са тим сукобом.

Судија за претходни поступак је из безбједносних ралзога наложио да се оптужница објави у редигованој верзији.

- Tај документ се налази овдје. Информације о датуму и времену одржавања првог ступања Мустафе пред судију за претходни поступак биће објављене у најскорије вријеме - наводи се у саопштењу Специјалног суда.

Прво приступање суду се одржава јавно и моћи ће да се пратити путем стриминга на интернет страници Специјализованих вијећа Косова.

Мустафа је током рата био један од командира ОВК у оперативној зони Лаб.