latinica  ћирилица
24/09/2020 |  20:12 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Обиљежено 90 година Mузеја Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Тематском изложбом "Врбаски мач у камену", вечерас је у Музеју Републике Српске у Бањалуци одржана централна манифестација обиљежавања 90 година постојања ове установе културе.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

Приказан је примјерак средњовјековног мача који је прошле године изроњен из Врбаса, поред села Рекавице, у чијој се непоседној близини налазе остаци средњовјековне тврђаве Звечај, и чији је проналазак тада изазвао велику пажњу не само у региону, него и шире.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Трвић рекла је на овој свечаности да је 90 година значајан јубилеј који говори о томе колико постоје заиста традиционалне институције културе у Српској, посебно са аспекта што је Музеј тај који складишти и истражује сву ону материјалну грађу која је дио националног и култуног насљеђа Републике Српске.

Тривићева се осврнула и на изложбу уприличену поводом овог јубилеја, наводећи да она говори да у Српској има довољно истраживачког кадра који ради на истраживању и прикупљању грађе која касније у обради у Музеју буде доступна широј јавности.

Она је нагласила да су култура и образовање спојени у смислу да ученици школа из Српске имају прилику да усвајају одређена знања о насљеђу на основу поставки Музеја Српске.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је потребно даље развијати све институције, у оквиру чега и институције културе.

- У фази смо припрема за изградњу још једног великог објекта – мултифункционалне конгресно-конференцијско-концертне дворане која ће имати и изложбене просторе - навео је Радојичић.

Директор Музеја Српске Миладин Савић подсјетио је да је 1930. године тадашњи бан Врбаске бановине Светислав Милосављевић донио одлуку о оснивању Музеја Врбаске бановине, који од 14. новембра 1992. године носи национално име – Музеј Републике Српске.

Савић је додао да је ова установа имала и блиставе и јако тешке моменте у својих 90 година, да је музеј често мијењао мјесто, док се у јулу 1983. године није преселио у објекат у којем се и сада налази.

Музеј Врбаске бановине у Бањалуци основан је 26. септембра 1930. године наредбом краља Александра Првог Карађорђевића.

Одлуком Владе Републике Српске 14. новембра 1992. године преименован је у Музеј Републике Српске и проглашен централном установом заштите покретних културних добара.

Током историје Музеј је мијењао називе - Музеј Врбаске бановине, Државни етнографски музеј Босанске Крајине, Народни музеј, Музеј Босанске Крајине. Први одговарајући смјештај Музеја био је 1934. године у згради краља Петра Првог Ослободиоца, садашњој згради Народног позоришта Републике Српске, гдје је отворена и прва поставка.

Данас је Музеј Републике Српске најзначајнија републичка институција културе, централна установа заштите покретних културних добара.