latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:03 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Отворен Јахорина филм фестивал

Премијерним приказивањем филма "Балканска рута - посљедња станица" италијанског режисера Давида Лудовисија отворен је 14. Међународни фестивал документарног и кратког филма "Јахорина филм фестивал", који се ове године одржава у прилагођеном формату због пандемије вируса корона.
Јахорина филм фестивал (фото: www.jahorinafest.org) -
Јахорина филм фестивал (фото: www.jahorinafest.org)

Седам од 69 филмова у конкуренцији за награде имаће свјетску премијеру, четири европску, осам регионалну, а девет премијеру у БиХ.

Ове године селекциони тим је погледао 872 филма, од којих је 69 одабрано у конкуренцију за награде, и то 47 документарних, 10 кратких, осам студентских и четири експериментална.

Програм обухвата филмове и ауторе из 22 земље - Аустрије, Белгије, БиХ, Грчке, Ирана, Италије, Израела, Канаде, Кине, Мађарске, Сјеверне Македоније, Молдавије, Намибије, Њемачке, Русије, Сенегала, Словеније, Србије, Француске, Хрватске, Црне Горе и Шпаније.

- Јахорина филм фестивал, попут других свјетских фестивала, труди се да на креативан начин задржи аутентичност, а да се истовремено адаптира на промјене изазване глобалном здравственом кризом. Увијек водећи рачуна о иновативним аспектима, ове године први пут је обезбијеђен фестивалски онлајн сервис за пројекције - саопштено је из прес-службе Фестивала.

Показатељ развоја у технолошком смислу јесте и чињеница да се први пут одржава и дигитални фестивал који је реализован у сарадњи са "Муви" платформом, што значи да Фестивал први пут могу да прате људи из цијелог свијета.

Управа Фестивала је путем сервиса "Муви" својим корисницима обезбиједила бесплатно гледање 17 филмова са овогодишњег издања "Јахорина филм фестивала", који се могу погледати до недјеље, 27. септембра.

Дио званичног програма биће приказан и на Телевизији "ОСМ", што "Јахорина филм фестивалу" даје могућност далеко обухватнијег представљања селектованих остварења.

На јучерашњем отварању на онлајн платформи "Муви" премијерно је приказан филм "Балканска рута - посљедња станица" италијанског режисера Давида Лудовисија. Гледаоци су могли бесплатно да погледају и филмове "Излазите ли ванка" хрватске режисерке Инес Јокош, "Отворених очију" израелске режисерке Хамутал Горен и "Трагови" белгијског режисера Пинс Себастијена.

Фестивал ће објавити добитнике награда 26. септембра, а филмови ће бити доступни за гледање до недјеље, 27. септембра.