latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:44 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Штрахе: Важно је дићи глас на неправду као ону на Космету

Бивши аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да у рату, а тако и на тлу бивше Југославије, не може никада постојати само један кривац и поручио да је важно бавити се дизати глас тамо гдје се догађа неправда као на Космету.

- Али, живимо у друштву у којем треба страховати када исказујете своје мишљење - рекао је Штрахе, који је као лидер листе "Тим ХЦ Штрахе" разговарао са Србима који живе у Бечу у оквиру предизборне кампање пред изборе заказане за 11. октобар.

Он је оцијенио да би сјевер Косова требало да припадне Србима и нагласио да му је јако криво што међународна заједница не узима у обзир и интересе Срба, преноси Тањуг.

На питање шта мисли о давању статуса мањине српској заједници у Аустрији, Штрахе је нагласио да се увијек борио да Српска православна црква /СПЦ/ буде призната црква у Аустрији, али да не сматра да треба проширивати број националних мањина.

- Етничке заједнице нису мањине већ мигранти. Статус мањине су добили они народи који су били дио монархије. Ако отворимо то питање то ће значити да једног дана морамо дати статус мањине и турској заједници, а то не желимо, јер би то изазвало проблеме - објаснио је он.

Штрахе, који је у мају прошле године поднио оставку на све политичке функције, рекао је да је одлучио да се врати у политику пошто је видио да много тога иде у погрешном смјеру.

ОН је указао да на листи кандидата има високопозициониране Србе, као што је Зоран Ковачевић, али и Аустријанце другог поријекла.