latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:33 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Едукацијом утицати на свијест о страдању дјеце и младих у саобраћају

Едукацијом о безбједном учешћу у саобраћају у предшколским установама, основним и средњим школама неопходно је утицати на свијест јавности о трагичном страдању дјеце и младих у саобраћајним незгодама, рекао је Срни руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Милан Тешић.
Дјеца у саобраћају - Фото: РТРС
Дјеца у саобраћајуФото: РТРС

Тешић је напоменуо да су, због недовољног животног и саобраћајног искуства, дјеца и млади једна од најугроженијих категорија друштва.

Он је истакао да непознато окружење, недостатак искуства у саобраћају, те саобраћај који је исувише "брз систем" како би дјеца примила и обрадила довољан број информација, доприноси страдању дјеце.

Тешић је навео и да, с циљем унапређења саобраћајног образовања и васпитања дјеце, што доводи до усвајања знања, формирања позитивних ставова, увјежбавања вјештина и, коначно, до безбједног понашања младих возача у саобраћају, Агенција за безбједност саобраћаја спроводи пројекат "Унапређење саобраћајног образовања и васпитања дјеце свих узраста у Републици Српској".

- Пројекат се састоји из двије фазе, и то реализације позоришних представа намијењених најмлађим учесницима у саобраћају односно дјеци у предшколским установама и организације догађаја "Дан безбједности саобраћаја" у јединицама локалне самоуправе широм Српске, намијењеног дјеци у основним и средњим школама - рекао је Тешић.

Он је појаснио да прва фаза обухвата 90 извођења позоришне представе "Полицајка Цицица", у којој се дјеци саобраћај и правила у саобраћају представљају кроз интерактивну комуникацију са глумицом, кроз пјесму, забаву и игру.

- На овај начин дјеца памте основна правила у саобраћају, полако их уводимо у ново саобраћајно окружење и спремамо за полазак у школу, гдје ће наставити едукацију. Представе се реализују у јавним и приватним предшколским установама, пред групом од 20 до 25 дјеце, ради лакшег интерактивног рада са дјецом, а сценографија садржи саобраћајни полигон са свим ситуацијама са којим дјеца могу да се сусретну у саобраћају - навео је Тешић.

Он је напоменуо и да је глумица обучена у полицијску униформу, што малишанима развија пријатељски приступ према полицијским службеницима од малих ногу.

- Представа је тако конципирана да дјеца активно учествују и заједно са глумицом рјешавају разне саобраћајне ситуације, а на крају представе дјеца се такмиче у квизу знања у коме су сви побједници и због тога добијају адекватне поклоне, као што су бојанке у знаку представе, сликовнице и слично - рекао је Тешић.

Друга фаза пројекта, која се одвија паралелно са првом фазом, подразумијева организацију догађаја "Дан/и/ безбједности саобраћаја у граду/општини", који обухватају низ активности на унапређењу знања, понашања и ставова дјеце основних и средњих школа.

- Едукација дјеце у основној и средњој школи заснива се на предавањима о безбједном понашању дјеце као пјешака, бициклиста у саобраћају, едукацији средњошколаца о утицају алкохола на младе возаче и значају фактора ризика који доприносе настанку саобраћајних незгода са акцентом на брзини, те предавањима особа која су учествовала у саобраћајним незгодама, а као посљедицу имају трајни инвалидитет и друге активности - рекао је Тешић.

Према његовим ријечима, током ових активности сви учесници добијају пригодан промотивни материјал - руксаке, мајице, летке, привјеске, сликовнице и бојанке, распоред часова и слично.

Тешић је изразио задовољство јер је пројекат добио подршку кабинета предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, те истакао да подршка највиших институција Српске доприноси унапређењу безбједности свих учесника у саобраћају и промоцији Републике на међународном нивоу.

- Овакви и слични пројекти који су подржани од кабинета предсједника Републике Српске прате препоруке УН дефинисане у Резолуцији "Унапређење глобалне безбједности саобраћаја на путевима", која је усвојена на сједници Генералне скупштине УН крајем августа. Овом резолуцијом је проглашена Друга деценија акције за безбједност саобраћаја на путевима с циљем смањење броја смртних случајева и повреда у друмском саобраћају за најмање 50 одсто од 2021. до 2030. године - навео је Тешић.

Под покровитељством кабинета Предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, пројекат "Унапређење саобраћајног образовања и васпитања дјеце свих узраста у Републици Српској" спроводе Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова и Агенција за безбједност саобраћаја.