latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:13 | Аутор: СРНА

Шпирић: Кочничари стратегије за ратне злочине сад јуришају на Вишковића и независност правосуђа

Општа вика и хистерија која се дешава у БиХ након објаве информације да се води истрага против премијера Републике Српске Радована Вишковића још једном је показала све аспсурде и лицемјерство које влада у политичком животу БиХ, изјавио је Срни предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

- Прије двадесетак дана на сједници Дома народа дискутовали смо зашто се не усваја старетегија за рјешавање предмета ратних злочина која је спремна прије двије године и чека милост министара из СДА да она дође на дневни ред и да се усваја. Управо они који коче овај важан докумет сада највише јурушају на независност правосуђа и медијски линчују премијера Вишковића - оцијенио је Шпирић.

Он је нагласио да у овој земљи ништа није вјечно осим обећања из СДА, те да се на њиховом подужем списку неиспуњених договора налази и ова веома важна стратегија, због које су и међународне институције недавно апеловале.

- Много је лакше унутарстраначке проблеме рјешавати упирући прст у друге и тражећи кривца. Нека се усвоји стратегија за рјешавање питања ратних злочина у БиХ и нека правосуђе ради свој посао, а не да појединци и удружења воде овај преозбиљан посао играјући се с људским животима. СДА то очигледно не одговора у доба странчке кризе и пред саме изборе - истакао је Шпирић.

Он је позвао Савјет министара да стави тачку на овај посао са стретегијом, а политичаре да мјере истим аршинима када дају изјаве и медијски линчују људе с којима се годинама сликају и сарађују.

- Општа какофонија никада није изродила рјешење него само нове проблеме и треба институцијама дати простора да раде. Било би добро да се у институције вјерује истиниски а не декларативно како нам то показује СДА ових дана - закључио је Шпирић.