latinica  ћирилица
24/09/2020 |  09:11 ⇒ 12:32 | Аутор: Агенције

Црна Гора неће више затварати границе иако расте број заражених

Помоћник директора Института за јавно здравље Црне Горе Сенад Бегић изјавио је да је нагли скок броја заражених од вируса корона у Црној Гори посљедица непоштовања мјера и разних дешавања у претходном периоду, али да неће више бити забрана долазака у Црну Гору, ни из Србије, нити из осталих дијелова региона.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

У овом тренутку ниво локалне трансмисије у Црној Гори је такав да импортација случајева из иностранства не представља значајније повећање епидемиолошког ризика од даљег ширења инфекције, навели су Бегић и чланови његовог тима за портал Nova.rs.

Како се истиче, самим тим није оправдано очекивати да се уводе мјере забране међународних путовања, ни забране долазака из Србије, нити из других земаља у Црну Гору, које не би имале ефекта и које немају већег епидемиолошког смисла.

Према њима, у тренутку када је трансмисија вируса широко успостављена у свим локалним заједницама питање кривице је изгубило смисао, те је у овом тренутку знатно сврсисходније посветити се сузбијању оболијевања које захтјева друштвени консензус и јединство, прије него прстом упирати у било кога.

Ситуација је јасна, да смо се сви придржавали мјера, и да су сви позивали на поштовање препорука Института, оваквог нивоа оболијевања не да не би било, већ управо супротно, епидемиолошка сиуација би била мирна и под пуном контролом, навели су стручњаци.

Они су оцијенили да је јасно и несумњиво доказано да једноставне, јефтине и лако спроводљиве мјере, попут ношења маски (у Црној Гори увијек и свуда), држање физичке дистанце када год и гдје год је то могуће, као и често практиковање хигијене руку, не само да дају резултате, већ су и одрживе мјере које омогућавају друштву да функционише.

Извор: Фонет, Танјуг