latinica  ћирилица
23/09/2020 |  22:30 ⇒ 23:22 | Аутор: РТС

Вучић у обраћању Генералној скупштини УН: Србија снажно подржава мултилатерализам

Уједињене нације морају бити прилагођене новонасталим околностима и спремне за заједнички одговор на изазове савременог доба, који не познају границе држава, поручио је предсједник Србије Александар Вучић у обраћању Генералној скупштини УН.
Вучић у обраћању Генералној скупштини УН путем видео-линка - Фото: РТС
Вучић у обраћању Генералној скупштини УН путем видео-линкаФото: РТС

Вучић је, обраћајући се на Генералној дебати у оквиру 75. засједања Генералне скупштине Уједињених нација, поручио да Србија снажно подржава мултилатерализам и принципе садржане у Повељи УН.

- Крупне промјене на међународном плану које је донио 21. вијек, само јачају потребу за стриктним поштовањем Повеље Уједињених нација и њених свима познатих основних принципа - оцијенио је он.

Нагласио је, као представник државе и народа који је поднио огромна страдања и жртве у борби против нацизма и фашизма, значај обиљежавања 75. годишњице завршетка Другог свјетског рата.

Вучић сматра да пандемија ковида 19 снажно потврђује потребу и нужност постојања и јачања улоге Уједињених нација, чије специјализоване агенције и организације попут СЗО имају незамјењиву улогу.

- Уједињене нације какве су нам потребне, како данас, тако и у будућности, морају бити прилагођене новонасталим околностима и спремне за заједнички одговор на изазове савременог доба. Новонастала реалност у свијету представља још један доказ да савремени изазови не познају границе држава - рекао је Вучић.

Захвалност за помоћ Србији у борби против вируса

Предсједник Србије је навео да се и Србија суочава са проблемима у борби против ковида 19, и да је примила помоћ пријатељских држава када јој је то било најпотребније, на чему им још једном захваљује.

- Желим да се захвалим нашим европским партнерима, нашим кинеским пријатељима, као и нашим руским пријатељима - рекао је Вучић, који је на помоћи захвалио и Уједињеним нацијама и Свјетској здравственој организацији.

Истакао је да је и Србија показала солидарност и пружила помоћ другим државама, као и да ће наставити да пружа подршку Свјетској здравственој организацији, као и Савезу за иновативне спремности за епидемију као водећем актеру на пољу вакцинације.