latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:20 ⇒ 24/09/2020 | 08:06 | Аутор: РТРС

Бечић на челу Парламента Црне Горе, подршка Кривокапићу за мандатара (ФОТО/ВИДЕО)

Лидер коалиције "Мир је наша нација" и предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић изабран је за предсједника Скупштине Црне Горе.
Парламент Црне Горе (фото: Саво Прелевић) -
Парламент Црне Горе (фото: Саво Прелевић)

Верификовани су и мандати 81 посланика. Парламентарну већину чине коалиције "За будућност Црне Горе са 27 мандата, коалиција "Мир је наша нација" са 10 и коалиција "Црно на бијело" са четири мандата, што укупно чини 41 мандат.

Алекса Бечић из Демократа је положио заклетву - изабран је за новог предсједника Парламента Црне Горе. Од 71 убаченог листића, 46 је било важећих, од чега 45 гласова за и један против. Подржали су га сви посланици нове парламентарне већине, Бошњачка странка и Албанска листа Ник Ђељошај.

- Неописива је част бити изабран за предсједника највишег законодавног тијела. Демократска култура и кохезија у друштва налаже да онај ко је на челу парламента мора да штити опозицију, јер без ње нема парламентаризма. Парламент не смије никада више бити проточни бојлер, ни брана реформској и развојној политици Црне Горе. Парламент је темељ и кров Црне Горе, душа демократије и то нико не смије угрозити. Непоштовање, нетолеранцију и свађе треба да замијени дијалог, толеранција - истакао је Бечић у свом првом обраћање.

Као што су и најавили, уздржани су били посланици ДПС-а, СД-а и СДП-а, а против је била Либерална партија.

Милош Николић, посланик ДПС-а најавио је да посланици ове странке неће гласати, већ ће убацити празан листић.

- На тај начин нећемо дозволити априорни став о раду господина Бечића, који ће врло вјероватно бити изабран за новог предсједника скупштине на чему му у своје име и име партије ДПС-а апсолутно честитам и вјерујем да ћемо имати једну интересантну комуникацију - рекао је Николић.

Лидер "Праве Црне Горе" Марко Милачић је поносан што је, како каже дио огромне историје. Честитао је Бечићу ријечима да је срећан што ће такав човјек водити Парламент Црне Горе и замолио представнике мањина да заједно раде. Ипак, прве ријечи у новом сазиву парламента посветио је пораженом ДПС-у.

- Гдје је ваш лидер? Гдје је Ђукановић? Побјегао је и оставио вас на цједилу - рекао је Милачић наглашивши да се предсједник Црне Горе није удостојио ни да дође на конститутивну сједницу Скупштине Црне Горе.

Сада је већ извјесно да ће будући мандатар бити лидера Коалиције за будућност Црне Горе Здравко Кривокапић. На Фејсбук страници Грађанског покрета УРА објављен је документ у којем побједничке изборне листе од предсједника Црне Горе Мила Ђукановића захтијевају да предложи Кривокапића за мандатара, уз поруку да ће бити први демократски премијер Црне Горе.

Кривокапић је рекао да да ће будућа влада повјерења радити за добробит свих грађана.

- Желим да сви допринесемо ономе што је најважније, а то је да нова Влада буде Влада повјерења, да грађану вјерују тој Влади и да знају да ће она да ради не у интересу било којих кланова, криминалаца или политичких групација, него искључиво и само на добробит сваког грађанина - нагласио је Кривокапић.

Дритан Абазовић, лидер коалиције "Црно на бијело" истакао је да је данашњи избор добар почетак.

- Ово показује демократску зрелост. Волио бих да будући мандатар Кривокапић састави најбољу Владу, Владу кредибилних људи и састави Владу која ће моћи да се суочи с многим нагомиланим проблемима у нашем друштву - додао је Абазовић.

Коментаришући реаговања на јучерашњи састанак на Острогу са митрополитом Амфилохијем, Кривокапић је поручио да је састанак погрешно протумачен и да нико није помињао имена будућих чланова Владе.

Састанку је присуствовао и Абазовић, који каже да су и манастир и катедрала и џамија његова мјеста, и да ће увијек разговарати са свима који утичу на живот грађана Црне Горе.