latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:19 ⇒ 24/09/2020 | 09:35 | Аутор: РТРС

Напади на Вишковића - скретање пажње са проблема у СДА и афера у Суду БиХ и ОБА (ВИДЕО)

Напади на премијера Српске Радована Вишковића плод су рада обавјештајних и параобавјештајних служби под контролом СДА, која настоји скренути пажњу са проблема у тој партији и афере у Суду БиХ. Ово тврде представници готово свих политичких партија из Републике Српске и удружења произашлих из Одбрамбено-отаџбинског рата.
Радован Вишковић (фото: twitter.com / Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (фото: twitter.com / Vlada_Srpske)

Они поручују да ће осујетити и овај покушај скрнављења институција Српске и заплашивања свих који су носили униформе војске и полиције Републике Српске.

Политичко Сарајево, по познатој матрици, предсједника Владе Радована Вишковића покушава дискредитовати, како би заплашили све политичаре Републике Српске и њене некадашње војнике, изричит је предсједник Скупштине Недељко Чубриловић. Он поручује да је оваква пракса препрека суживоту и порука да је Република Српска нежељена у БиХ.

- То је, с једне стране показатељ немоћи, и с друге, жеља да се сви Срби могу оквалификовати као потенцијални ратни злочинци и одговорни пред овдашњим судовима - нагласио је Чубриловић.

Да су напади на предсједника Владе плод монтаже Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, по упутствима СДА, тврди посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Средоје Новић. СДА је то, каже Новић, потврдила и саопштењем о Вишковићу.

- Из овога се потпуно јасно види политичка инструкција Обавјештајно-безбједносне агенције која је из својих материјала извукла снимак и затамнила га на дијеловима који се односе на потпуно треће лице. Све то је урађено како би се скренула пажња са ситуације у Федерацији БиХ и онога што потреса политички врх СДА - додаје Новић.

Обавјештајне и параобавјештајне структуре потпомогнуте појединцима из "Меморијалног центра Сребреница", шеф Клуба посланика СНСД-а у Скупштни Српске Игор Жунић види као покретаче напада на Радована Вишковића. Каже да је Вишковић частан човјек и политичар и подсјећа да суд одавно завршио предмет из којег се црпе лажне оптужбе.

- Вјероватно они знају који им је циљ измишљањем непостојећег свједока, мотенцирањем одређених снимака и бавећи се темама које су судови давно завршили - истиче Жунић.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић покушај омаловажавања Вишковића назива спином у контексту настојања политичког Сарајева да ослаби институције Српске.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало каже да су смишљени и неаргументовани напади на Вишковића противни вриједностима сваког демократског друштва.

Подударног становишта су и у Уједињеној Српској и ДНС-у. Предсједник ДНС-а Ненад Нешић је за Срну изјавио да су напади на предсједника Владе плод сплетки ратно-параобавјештајног сарајевског подземља, док предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић Вишковићев ратни пут назива чистим као суза, а нападаче на њега особама које крију своју ратну прошлост.

Из Удружења "Ветерани" поручују да би умјесто лажирања докумената часног војника Вишковића, сврсисходније било да политичко Сарајево почне чистити своје двориште.

- Истовремено би им поручио да би било коректно да се позабаве злочинцима у својим редовима који су на високим функцијама, и то доказаних злочинаца - каже предсједник Удружења грађана Ветерани Републике Српске, Душко Вукотић.

Организација старјешина ВРС оптужбе против предсједника Владе назива пропагандом СДА и Меморијалног центра Сребреница. Њихову актуелну заједничку активност објашњавају, како кажу, покушајем остварења бошњачких ратних циљева.

- Познато је да је бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић због одговорности за масовне злочине над Србима у Зеници и подршке муџахединима, давно требао бити судски процесуиран. Други бошњачки члан Жељко Комшић, носилац златног љиљана за убијање Срба сада дијели лекције о правди и поштењу - стоји у саопштењу Организације старјешина ВРС .

Да је атак на Вишковића још један антисрпски пројекат Меморијалног центра Сребреница, сматра и предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Како ти напади изгледају, могу се на примјеру РТРС-а увјерити и пратиоци твитер налога директора установе Емира Суљагића.

Након што смо објавили изводе из оригиналног судског документа из којих је недвосмислено да је њим обухваћен Горан, а не Радован Вишковић, Суљагић се поновљеним оптужбама устремио на предсједника Владе Републике Српске, при томе простачки вријеђао и нашу телевизију и новинаре.