latinica  ћирилица
23/09/2020 |  14:29 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Ученици да стекну практична знања

Заједнички циљ Министарства просвјете и културе и Уније удружења послодаваца јесте да ученици који заврше средње стручне школе стекну сва потребна практична знања и буду у потпуности оспособљени за рад у компанијама, истакнуто је на данашњем састанку министарке просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић са предсједником Уније удружења послодаваца Републике Српске Сашом Тривићем.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Изражено је обострано задовољство досадашњом сарадњом приликом избора дефицитарних занимања у средњим школама, које ће стипендирати Влада Републике Српске.

Констатовано је да ће се и у наредном периоду уписне политике прилагођавати потребама привреде.

На састанку је било ријечи и о унапређењу пројектне сарадње у области опремања кабинета за практичну наставу у школама.

Тривићева је изразила задовољство што је у школској 2020/21. години у 27 јединица локалне самоуправе у 32 школе релизован упис 591 ученика у 21 дефицитарно занимање.

- Измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању предвиђено да се практична настава реализује код послодавца најмање у обиму од 25 одсто од укупног обима часова практичне наставе. Са повећањем праксе ученици ће имати прилику да стичу знање и праксу на квалитетнији начин, а послодавци ће имати прилику да на вријеме обезбиједе квалитетне раднике са којима ће дугорочно моћи повећати квалитет и обим производње - рекла је Тривићева.

Она је најавила да ће у наредном периоду бити организоване обуке за менторе који ће код послодаваца бити задужени да ученицима преносе знање у току обављања праксе, као и да је од наредне године планирана активна едукација наставног кадра практичне наставе код послодаваца.

На састанку је разговарано и о активностима у области основног васпитања и образовања у вези са професионалном оријентацијом ученика завршних разреда основних школа.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић рекао да је потребно наставити са развојем дуалног образовања и да је потребно формирати регионалне савјете за повезивање образовања и тржишта рада који би, као контакт тачка, имали континуирану сарадњу са привредницима и локалним самоуправама са циљем да се уписне политике прилагођавају регионалним потребама привреде.