latinica  ћирилица
23/09/2020 |  14:19 | Аутор: СРНА

Завршена гравитациона мјерења на око 90 одсто тачака

Гравитациона мјерења, која се у Републици Српској врше након више од 100 година, завршена су на око 90 одсто предвиђених тачака, а њихови резултати ће, између осталог, бити кориштени за Глобални навигациони сателитски систем, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

Из ове управе наводе да су мјерења почела 5. јуна, да су предвиђена на 3.833 тачке распоређене на цијелој територији Републике Српске, те да се завршетак очекује половином октобра.

Уговор о реализацији гравиметријских мјерења у Српској, који је РУГИПП закључио са "Веком гео" из Београда и Управом за картирање Норвешке /Картверк/, вриједности је 120.000 евра, а средства су обезбиједили пројекат ЦИЛАП и норвешка Влада.

Осим тога, РУГИПП је закључио и протокол о пословно-техничкој сарадњи којим су дефинисани детаљи реализације мјерења и обраде резултата.

Директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић каже да је ријеч о захтјевном пројекту, који се изводи у четири фазе, при чему су геодети по десет часова дневно на терену.

Она је оцијенила да РУГИПП успјешно реализује овај захтјеван пројекат чије ће резултате користити геодетски стручњаци управе, као и сви други при коришћењу ГНСС технологије, али и стручна научна јавност у Српској и на глобалном нивоу.

- На основу познатих вриједности убразања силе Земљине теже могуће је тачно утврдити неправилности облика Земљине коре, а онда и одређивање тачних висина тачака - навела је Предраговићева.

Она истиче да је ово једиствена шанса за геодетске инжењере Управе, јер се таква мјерења у свијету на овакав начин не изводе често, прије свега због комплексности, али и високих трошова.

Предраговићева каже да у прилог томе говори и чињеница да су претходна гравитациона мјерења на подручју бивше СФРЈ вршена 70-тих година, али да никада нису стављена у службену употребу и искориштена у научне и стручне сврхе.

Она је нагласила да ће остварени резултати допринијети регионалном пројекту - Одређивање регионалног геоида земаља западног Балкана, те на тај начин учинити препознатљивом Републику Српску на регионалној и свјетској мапи земаља које дају свој допринос науци и пракси у области геонаука.

- Резултати гравиметријских мјерења биће основа за одређивање геоида за подручје Републике Српске, а заједно са подацима добијеним након нивелманских мјерења биће основа за квалитетније дефинисање вертикалног референтног оквира Републике Српске - наводи се у саопштењу.

У складу са уговором и протоколом о пословно-техничкој сарадњи, извођач је РУГИПП уступио на коришћење два гравиметра и одржао обуку за рад на овим уређајима за 12 геодетских инжењера Управе, те врши обраду и изравнање резултата мјерења.

Двочлане теренске екипе се у раду гравиметрима смјењују сваких 14 дана, радећи у континуитету сваки дан.

- Осим мјерења разлика убрзања силе Земљине теже, екипе пројектоване тачке опажају и ГНСС пријемницима - закључује се у саопштењу РУГИПП-а.