latinica  ћирилица
23/09/2020 |  13:36 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Годишњица смрти радника РТРС-а на Озрену (ФОТО)

На данашњи дан прије 25 година на Озрену су погинули радници Радио-телевизије Републике Српске Саша Колевски и Горан Пејчиновић, на чији је аутомобил, док су били на радном задатку, муслиманска страна отворила ватру.
Горан Пејчиновић и Саша Колевски - Фото: РТРС
Горан Пејчиновић и Саша КолевскиФото: РТРС

Очевидац страдања радника РТРС-а Душко Катанић из Петрова рекао је да је возило којим су Колевски и Пејчиновић ишли на терен било видно обиљежено, али да је и поред тога муслиманска страна на новинарски аутомобил отворила ватру.

- Ишли смо да снимамо изблиза наше линије, одбрану, али смо без икаквог упозорења нападнути - рекао је Катанић.

Екипа РТРС-а урадила је 2017. године документарни филм "Спавајте младићи", причу о Саши Колевском, Горану Пејчиновићу, Младену Обрадовићу, Љуби Керкезу и Драгану Клачару, радницима РТРС-а страдалим у току рата на радним задацима, али и свим нашим колегама из других српских медијских кућа који су, борећи се за истину, дали живот за отаџбину.

Пали борци РТРС-а (Фото: РТРС)

 

Покренута је и иницијатива да овај дан на подручју цијеле БиХ буде проглашен даном заштите новинара у Републици Српској и БиХ, као знак сјећања на страдале новинаре, са жељом да више нигдје не дође до ратних дејстава нити страдања новинара.